23 Mayıs 2024’te neler yaşandı? 23 Mayıs’ta yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik...

23 Mayıs 2024’te neler yaşandı? 23 Mayıs’ta yaşanan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" olarak ilan edilmesi talep edilen karar tasarısını kabul etti.

Türkiye’den gelişmeler

İstanbul Üsküdar'da Ünalan Mahallesi Ayazma Caddesi’ndeki bir pastaneye düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik öngören bu kanun teklifi, hem tüketici haklarını korumayı hem de piyasa düzenlemelerini sıkılaştırmayı amaçlıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu.

Yazar Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye'de başıboş sokak köpeklerinin bir sorun haline geldiğini belirterek, "Tasarruf tedbirleri konusunda binlerce candan tasarruf edemezsiniz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağıyla etkin mücadelelerinin devam ettiğini vurguladı. Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı bir şekilde ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni ihbar kanallarının devreye alındığını belirtti. Ayrıca yüzde 10’luk ihbar ikramiyesi verileceğini de söyledi.

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'nin 5-6 gün sürecek yağışlı havanın etkisi altına gireceğini ve sıcaklıkların düşeceğini belirtti. Şen, vatandaşların dışarıda çamaşır bırakmamaları ve ani sel, su baskını riskine karşı tedbirli olmaları gerektiğini vurguladı.

Tüketici güven endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 0,1 oranında artarak 80,51 oldu.

Ayhan Bora Kaplan, mahkeme başkanı Mehmet Güven'den daha önceki duruşmada "Efendim, bir tanem" ifadesini kullandığı için tekrar özür diledi. Kaplan, bu sözlerin yanlışlıkla ağzından çıktığını belirtti ve kimseye saygısızlık yapmadığını vurguladı.

Çorum'un Mecitözü ilçesinde, saat 14:57'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, TBMM’de yerel basının sorunlarını gündeme taşıdı. İktidarın açıkladığı tasarruf tedbirleri kapsamında yerel basının yaşama şansı kalmadığını söyleyen Becan, “Belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarınca gazetelere abone ve reklam verilmemesi kararı, binlerce emekçiyi işsiz bırakır.” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda prensipte mutabık olduklarını belirterek, bu sürecin daha pratik ve somut bir şekilde ilerletilmesi gerektiğini vurguladı. Fidan, "Parçası olacağımız her ittifaka güç katacak bir aktörüz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15 katlı lüks bir gökdelen kiralanmasına iddialarına "Eskiden kiralandı" cevabı verdi.

Başkent Ankara’dan gelişmeler

Ankara Servis İşletmeleri Odası ve Ankara Toplu Taşımacılar Derneğine (ANTAD) bağlı servis sektörünün temsilcileri ATO'da bir araya geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan "Kamuda Tasarruf Tedbirleri Paketi"nde yer alan kamu personel servislerinin kaldırılmasına hem sendikalar hem de servis işletmecilerinden tepki geldi.

Ankara Çankaya'da, Eski Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor, bulunduğu apartmanın 11. katından atlayarak hayatına son verdi. Bor, 2014-2024 yılları arasında Çankaya Belediyesinde Başkan Yardımcısı olarak görev almış ve 31 Mart seçimlerinde CHP'den aday adayı olmuştu.

Depremden etkilenen 11 ilin gastronomisi, Ankara'da düzenlenen ‘Vefa Mutfağı’ adlı etkinlikte halkın beğenisine sunuldu.

Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, ilçede 29 Mayıs'ta Fide Dağıtım Töreni düzenleneceğini duyurarak, üreticileri törene davet etti.

1. Uluslararası Afet Film Festivali kapsamında Ankara Kent Konseyinde ‘Afetlerde Kent ve Konut’ söyleyişi gerçekleştirildi.

Spor dünyasından gelişmeler

Ziraat Türkiye Kupası finalinde, Beşiktaş ile Trabzonspor, İstanbul'da Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda karşılaştı. Gol düellosu şeklinde geçen maçı 3-2 Beşiktaş kazandı ve 11. kez kupanın sahibi oldu.

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Erkekler Milletler Ligi'nin (VNL) Antalya etabında Türkiye ile Hollanda karşı karşıya geldi. Türkiye 2-0 öne geçtiği maçı 3-2 kaybetti.

PFDK, Fenerbahçe’nin cezalarını açıkladı. Fenerbahçeli futbolculardan Mert Hakan Yandaş, rakip takım mensubuna yönelik saldırısı nedeniyle 5 maç, İrfan Can Eğribayat 3 maç ve Jayden Oosterwolde 1 maç men cezası aldı.Fenerbahçe’de ayrıca doktor Ertuğrul Karanlık'a ise 5 maç ceza verildi. Fenerbahçe Teknik Direktörü'nün oğlu ve yardımcı antrenör Emre Kartal, sahalardan 1 yıl men cezası aldı. Ayrıca, PFDK, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a 90 gün hak mahrumiyeti cezası verdi.

Hollanda 1. Futbol Ligi (Eredivisie) ekibi Ajax, İtalyan teknik direktör Francesco Farioli ile üç yıllık sözleşme imzaladı. Kulüp, John van 't Schip'in görevden ayrılmasının ardından 35 yaşındaki Farioli'yi takımın başına getirdi.

Türk tenisinin genç yeteneği Zeynep Sönmez, Roland Garros’ta büyük bir başarıya imza attı. İlk kez katıldığı turnuvada elemeleri geçerek adını ana tabloya yazdıran Sönmez'in rakibi belli olacak.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.