"25. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi” yapıldı

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi ile Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen, “25. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi” geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

"25. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi” yapıldı
Yayınlanma:

Üniversite Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan programa Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Kongre Başkanları Gazi Üniversitesi PDR Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Öztemel ile Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Pişkin, Türk PDR Derneği Genel Başkanı Psk. Dan. Mesut Yıldırım, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Ünsal ile Prof. Dr. Serkan Koşar, Genel Sekreter Mehmet Ali Özkan, rektör danışmanları, dekanlar, müdürler, daire başkanları, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

NİTELİKLİ ÖĞRETMENLERİN YETİŞTİRİLMESİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program müzik dinletisi ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gazi Üniversitesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş, Türkiye'nin eğitim sisteminin gelişimine ve dönüşümüne önemli katkılarda bulunmuş bir kurumdur. Atatürk'ün "Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır ya da milleti, esaret ve sefalete düşürür." sözüyle ifade ettiği gibi, eğitim bir milletin geleceğini belirleyen en kritik unsurlardan biridir. Bu bilinçle yola çıkan Gazi Üniversitesi ve temelini oluşturan Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü ile devamı olan Gazi Eğitim Fakültesi, nitelikli öğretmenlerin yetiştirilmesi, eğitim araştırmalarının desteklenmesi ve eğitim politikalarının belirlenmesi gibi alanlarda önemli çalışmalara imza atmıştır.” dedi.

gazi-universitesi.jpg

Günümüzde herkesin ve her şeyin birbirleriyle bağlantılı olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, “Günümüz dünyasında değişen bireysel ve toplumsal ihtiyaçlar, doğal olarak tüm meslek alanlarını etkilediği gibi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanını da etkilemektedir. Bu anlamda, günümüz koşullarına uygun olarak, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik ihtiyaçlarımız ve karşılaşabilecek güçlükler dikkate alınarak gerçekleştireceğimiz bu kongrede; çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere, tüm toplumun yaşamını zenginleştirecek bilgi ve becerilerin paylaşılması, ülkemize çok önemli katkılar sağlayacaktır.” diye konuştu.

REHABİLİTASYON PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI ÖNEM KAZANDI

Rektör Yıldız, şöyle devam etti: “Son yıllarda gerek ulusal, gerekse küresel düzeyde, yaşadığımız zorlayıcı yaşam olaylarının, her yaştan bireyin uyum sağlamasını zorlaştırması, ruh sağlığı profesyonellerinin yenilenen ve sürekli devam eden bir süreç olarak, mesleki yeterliklerinin geliştirilmesini ön plana çıkarmıştır. Bu bağlamda, üç gün boyunca sürecek kongremizde paylaşılacak araştırmalar, uygulama örnekleri, tartışılacak temalar, hem psikolojik danışma ve rehberlik alanında farklı bakış açısı geliştirmeye, hem de ülkemizde başta okul danışmanlığı olmak üzere, kariyer, aile, ruh sağlığı ve rehabilitasyon psikolojik danışmanlığı alanlarında psikolojik danışmanların mesleki yeterliklerinin gelişmesine büyük katkılar sağlayacaktır.” dedi.

Rektör Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı, “İçinde bulunduğumuz yüzyılda, değişen dünyanın bir parçası olarak, ülkemizde de birçok alanda yeniden yapılandırmayı gerekli kılacak nitelikte dönüşüm yaşanması, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanına duyulan ihtiyacı daha da artırmıştır. Daha sağlıklı bir toplum olabilmek için, bu alanın gelişimine katkı vermek hepimizin görevidir. Bu doğrultuda kongrenin psikolojik danışma ve rehberlik alanını geliştirme anlayışına katkıda bulunacağını umut ediyorum. Sözlerimi burada bitirirken, kongrenin gerçekleşmesinde başta Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği olmak üzere, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı öğretim üyelerine, Ana Bilim Dalı öğrencilerine ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyor, başarılı bir kongre olmasını diliyor, herkese saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Açılışta konuşan Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Gazi Üniversitesi’nin temellerinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile 1926 yılında atıldığını söyleyerek, “Mimar Kemaleddin'in son eseri olan bu binada "Orta Muallim Mektebi" olarak başlayan Cumhuriyet Dönemi Milli Eğitim'in çağdaş hikâyesi Gazi Üniversitesi adıyla devam etmektedir. Bu tarihi mekânda sizleri ağırlamaktan gurur duyuyorum” dedi.

mesut-yildirim.jpg

Konuşmasında kongrenin amaçlarına işaret eden Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, “Bugün burada açılışını yaptığımız kongre, eğitim alanında karşılaştığımız çağın gereksinimlerine cevap verebilmek, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak, yeni yaklaşımlar geliştirmek ve geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemek amacıyla bir araya geldiğimiz bir kongredir. Bu kongrenin, eğitimde kaliteyi artırmak, psikolojik danışmanların ve öğrencilerimizin donanımlarını güçlendirmek adına önemli bir adım olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Selvi, şöyle devam etti, “Bugün 25.sinin açılışını yaptığımız PDR kongrelerinin süreklilik arzetmesi ruh sağlığı hizmetlerine duyulan gereksinimin her geçen gün daha da artmakta olduğu ülkemiz ve insanlık için son derece anlamlıdır. Bu ve benzeri etkinlikler ruh sağlığı alanında önemli bilim ve meslek dallarından biri olduğuna inandığım Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanının, yapay zeka çağında, toplumun her kesimine yayılmasında, anlatılmasında ve tanıtılmasında büyük yararları olacağına inanıyorum” dedi.

Prof. Dr. Mahmut Selvi, konuşmasını şöyle tamamladı, “Kongrenin önemli bir işlevi de katılımcıların bilgi alış verişinde bulunmalarının yanı sıra, yeni dostlukların gelişmesi, mezuniyet sonrası başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere diğer kamu kurumlarında ve özel sektörde görev yapan alan uzmanlarının ve üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans ve lisans üstü programlarında görev yapmakta olan akademisyenlerin bir araya gelerek başta bu kongrenin de ana teması olan “psikolojik danışman eğitimi“ olmak üzere PDR alanıyla ilgili uygulamada karşılaşılan sorunlar ve yeni akademik çalışmalar konularında fikir alışverişinde bulunmaları ve yapılan bu paylaşımların alanda geleceğe dönük bilimsel projelerin geliştirilmesinde büyük yararlar sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

gazi-uni.jpg

Açılışta konuşan Kongre Başkanı ve Gazi Üniversitesi PDR Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Öztemel, mekânların içinde yaşanmışlıklar olduğunu dile getirdi. Gazi Üniversitesi Rektörlük Binasının da bu tür bir bina olduğuna işaret eden Kongre Başkanı ve Gazi Üniversitesi PDR Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Öztemel, Gazi Üniversitesinin 1926 yılından bu yana Ülkemizin eğitim politikalarına yön verdiğini vurguladı. PDR’nin Türkiye’ye 1953-54 yıllarında girdiğini ifade eden Kongre Başkanı ve Gazi Üniversitesi PDR Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Öztemel, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Açılışta söz alan Kongre Başkanı ve Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Pişkin, Türkiye’nin 85 milyonluk nüfusuyla çok büyük bir ülke olduğunu dile getirdi. Coğrafyamızın oldukça zengin olduğunu belirten Kongre Başkanı ve Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Pişkin, akademik başarının önemine işaret etti. İnsanlara duygu yönetiminin öğretilmesi gerektiğini anlatan Kongre Başkanı ve Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Pişkin, programın düzenlenmesinde emeği olanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Türk PDR Derneği Genel Başkanı Psk. Dan. Mesut Yıldırım ise, yaklaşık yedi yıldır PDR derneğinde görev yaptığı bilgisini verdi. PDR alanının yaklaşık yetmiş yıllık bir mazisi olduğuna işaret eden Türk PDR Derneği Genel Başkanı Psk. Dan. Mesut Yıldırım, alanın kendisini sürekli yenilediğini anlattı. Zamanı yakalamak gerektiğini de belirten Türk PDR Derneği Genel Başkanı Psk. Dan. Mesut Yıldırım, dernek olarak mesleğe yön vermeye çaba gösterdiklerini ifade etti. Alanın yaklaşık yüz bin kişiden oluştuğunu bilgisini de veren Türk PDR Derneği Genel Başkanı Psk. Dan. Mesut Yıldırım, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Program, açılış konuşmalarının ardından oturumlarla devam etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.