33 çeşit ata tohumu toprakla buluştu

Konya'nın merkez Karatay ilçesi Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Karatay Ata Tohum" projesi, üretilebilir, yerli ve milli tohumların çoğaltılması ve Türk tarımına katkı sağlanması amacıyla devam ediyor. Proje kapsamında, Karatay Saracoğlu Mahallesi’ndeki 300 bin metrekarelik alanda 33 çeşit ata tohumunun fideleri toprakla buluşturuldu.

33 çeşit ata tohumu toprakla buluştu
Yayınlanma:

Karatay Belediyesi, projenin başladığı iki yıl içerisinde vatandaşa on binlerce kapya kırmızıbiber, kıl biber, köy biberi, biber yediveren, mısır, karpuz, salatalık ve kabak gibi ata tohumlarını ücretsiz olarak dağıttı. Yerli üretime destek olmak amacıyla her yıl 20 bin üreticiye ata tohumu dağıtımı gerçekleştiriliyor.

33 ÇEŞİT ATA TOHUMU TOPRAKLA BULUŞTU

Karatay Belediyesi, Karatay’ın Saracoğlu Mahallesi’nde oluşturduğu 300 bin metrekarelik alanda 33 çeşit ata tohumunu ekerek, dolma biber, kıl biber, kapya biber, köy biberi, acı yediveren biber, acı sarı top biber, sarı kapya, kırmızı acı kapya, salçalık domates, köy domatesi, ayaş domatesi, pembe domates, turuncu domates, mor domates, siyah domates, kırım domatesi, Osmanlı patlıcanı, kavun, karpuz, kara kabak, beyaz kabak, su kabağı, bal kabağı, lif kabağı, atalık mısır, salatalık, pırasa, kırmızı lahana, beyaz lahana, fasulye, kudret narı, kavılca buğdayı ve aiyez buğdayı fidelerini toprakla buluşturdu.

BAŞKAN KILCA: "ATALARIMIZIN KIYMETLİ EMANETİ"

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, "Karatay Ata Tohum Projesi ile Türk tarımının yerli ve milli tohumlarla güçlenmesine katkı sağlıyoruz" dedi. Kılca, Konya'nın tarımda ülkenin en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirterek, "Bu projeyle besin değerleri kaybolmamış ve doğallığını yitirmemiş tohumları koruyup çoğaltarak gelecek nesillere ulaştırmayı amaç edindik" ifadelerini kullandı.

ATA TOHUMLARI KÜLTÜREL MİRAS

Ata tohumları, genetiğiyle oynanmamış, laboratuvar ortamında müdahaleye maruz kalmamış ve yüksek lezzet ve besin değerine sahip tohumlar olarak biliniyor. Bu özellikleriyle ata tohumları, kültürel bir miras olarak nesilden nesile aktarılmasının önemini artırıyor.

Başkan Kılca, "GDO’suyla oynanmamış, yerli ve milli olan bu tohumları gelecek nesillere aktarmak için çabalıyoruz. Projemizin yarınlarımıza güzellik, şehrimize ve tarıma değer katacağına yürekten inanıyoruz" diyerek projeye olan inancını dile getirdi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.