9 Haziran 2024’te neler yaşandı? 9 Haziran’da yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik...

9 Haziran 2024’te neler yaşandı? 9 Haziran’da yaşanan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucunda son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı 274 artarak toplamda 37 bin 84'e ulaştı.

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, Binyamin Netanyahu'nun başbakanlığındaki olağanüstü hâl hükümetinden istifa ettiğini açıkladı. Eisenkot’tan önce İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, olağanüstü hâl hükümetinden istifa etmiş ve Gantz, Başbakan Netanyahu'ya da "mümkün olan en kısa sürede" erken seçim çağrısında bulunmuştu.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin elde ettiği başarının ardından Fransa Ulusal Meclisi’ni feshetti ve erken seçim çağrısında bulundu.

Türkiye’den gelişmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 yıl önce Batman'ın Kozluk ilçesinde hain bir terör saldırısında şehit edilen öğretmen Aybüke Yalçın'ı ölüm yıl dönümünde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla andı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mesleğini icra etmekten; vatanına, milletine faydalı olmaktan, öğrencilerine iyi bir eğitim vermekten başka gayesi olmayan, ancak bölücü teröristlerin hain saldırısı sonucu şehit edilen Aybüke Yalçın’ı, şehadetinin 7. yılında rahmetle yâd ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) oturumlarına ilişkin temel soru kitapçıkları ve cevap anahtarları, ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sorularının sınavdan önce sosyal medya platformlarında paylaşıldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.

İlkbahar aylarında yaşanan rekor sıcaklıkların ardından yaz mevsimiyle birlikte sıcak hava dalgaları artmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, haziran ayında da rekor sıcaklıkların devam edeceğini belirtti.

Kocaeli’nde düzenlenen CHP İl Danışma Kurulu Toplantısı'nda tansiyon yükseldi. CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı'nın kuzeni Berkay Dorukhan Yıldızlı, "Caner seni vururum" diyerek CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Caner Arduç'un üzerine yürüdü. Yıldızlı, araya giren partililer tarafından salondan çıkarılarak sakinleştirildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir programı kapsamında katıldığı Bayraklı Kulalılar Derneği’nin 12. Geleneksel Keşkek Günü etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Etkinlikte Manisalı hemşehrileriyle keşkek yapan Özel, buğday üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, 14 Haziran Cuma günü Tekirdağ’da düzenleyecekleri "Buğday Mitingi"ni duyurdu.

Aydın'ın Efeler ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, ambulansın otomobille çarpışması sonucu ambulanstaki 84 yaşındaki hasta hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı.

Başkent Ankara’dan gelişmeler

Ankara Valiliği, "Köpekvelisi" isimli sosyal medya kullanıcısının Şanlıurfa Siverek'teki hayvan barınağından 35 köpeği Ankara'ya taşıması sonrası ortaya atılan kuduz karantinası ihlal iddialarına ilişkin inceleme başlattığını duyurmuştu. Valilikten kısa süre sonra yapılan açıklamada tespit edilen köpeklerin veteriner hekimlerce karantinaya alındığı ve bu hayvanları Ankara'ya getiren kişilerin gözaltına alındığını aktardı.

Ankara'nın ilçe belediye başkanları, Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı tebrik etti.

Ay Yolu Anaokulu, Çocuk Gelişim Uzm. Betül Araz önderliğinde haziran sonunda eğitime başlıyor. Montessori ve Waldorf esintili eğitim modeliyle, çocukların sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan okulun açılışı, bugün Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin ve birçok önemli ismin katılımıyla gerçekleşti.

Ülkü Ocakları Birliği Kurucu Genel Başkanı ve KBB uzmanı Dr. İbrahim Doğan 77 yaşında tedavi gördüğü Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde vefat etti. Doğan’ın cenazesine MHP Genel Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkanıyla birlikte ABB Başkanı Mansur Yavaş gibi çok sayıda siyasi katıldı.

Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde, Fatih Caddesi üzerinde ilerleyen bir düğün konvoyunda bulunan bir araç, trafikte büyük bir karmaşaya neden oldu.

Başkentte, Sivil Toplum Kuruluşları Kadın Birliği Platformu (KABİP) üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla bir araya geldi.

Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen bir kaçakçılık operasyonunda, 5,5 ton kaçak tütün ele geçirildi.

Spor dünyasından gelişmeler

Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağan genel kurul toplantısında Ali Koç galip geldi ve Fenerbahçe’nin üçüncü kez başkanı oldu. Ali Koç,16 bin 464 Aziz Yıldırım ise 10 bin 483 oy aldı.

İtalya’nın Başkenti Roma’da devam eden Büyükler Avrupa Atletizm Şampiyonasında Türkiye'yi temsil eden milli atlet Tuğba Danışmaz, üç adım atlama finalinde Avrupa ikincisi olarak büyük bir başarıya imza attı. Danışmaz, 14.57'lik derecesiyle 14.55'lik kotayı geçti ve 2024 Paris Olimpiyatlarında oynamaya hak kazandı.

Paris'te düzenlenen Grand Slam tenis turnuvası Roland Garros'un on üçüncü gününde, tek erkekler finalinde İspanyol tenisçi Carlos Alcaraz ve Alman raket Alexander Zverev karşı karşıya geldi. Carlos Alcaraz 5 setlik maçın ardından şampiyon oldu.

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 9. etabı olan Kanada Grand Prix'sini Red Bull takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen kazandı. Norris ikinci, G. Russell yarışı üçüncü tamamladı.

A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2024 FIVB Voleybol Milletler Ligi'nin ikinci haftasındaki son maçında Almanya'ya karşı zorlu bir mücadele verdi. Filenin Efeleri maçı 3-2 kaybetti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.