9 Temmuz 2024’te neler yaşandı? 9 Temmuz’da yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik...

9 Temmuz 2024’te neler yaşandı? 9 Temmuz’da yaşanan önemli gelişmeler
Yayınlanma:

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları devam ederken, Han Yunus kentinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okulun hedef alınması sonucu en az 29 kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye’den gelişmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'nin başkenti Washington'a gitti. Erdoğan'ın konaklayacağı otelin önünde toplanan kalabalık, Türkçe ve İngilizce "Hoş geldiniz" yazılı pankartlar ve Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı'nı selamladı. Vatandaşlar, "Türkiye sizinle gurur duyuyor" sloganları atarak Erdoğan'a olan sevgilerini gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, makam aracından el sallayarak kendilerine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İş), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) başkanları, asgari ücretle ilgili kritik açıklamalarda bulunmak üzere Türk-İş Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantıya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan katıldı. Toplantıda Ergün Atalay, asgari ücret ve emekli maaşı konusunda Bakan Şimşek’e sert sözlerle tepki gösterdi ve "Kamuda ücret dengesizliği var. Emeklilerin, asgari ücretlilerin sıkıntısı var. 10 bin TL ile bir hafta geçinme şansımız yok. Tablo ortada, hükümet gerekeni yapsın." dedi.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde, gece saatlerinde ardı ardına iki deprem meydana geldi. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde ilk olarak, saat 00.41'de 4,2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Hemen ardından da 3.2 büyüklüğünde deprem artçı bir deprem olarak kendini gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, haziran ayı itibarıyla enflasyonda düşüş gözlemlediklerini ve enflasyon hesaplamalarına ilişkin tartışmaların süreceğini öngördüklerini belirtti. Bu sebeple doğru bilgiyi aktarmak amacıyla toplantıyı düzenlediklerini ifade etti.

CHP Lideri Özgür Özel grup toplantısında 31 Mart seçimlerinde yoksullar, asgari ücretliler ve emekliler için mücadele ettiklerini vurguladı. Özel, Avrupa'daki ilerici güçlerin başarılarını örnek göstererek, dünyanın her yerinde demokratların bir araya gelerek faşizmi yeneceğine olan inancını dile getirdi. Özel, ''CHP'nin 31 Mart'taki başarısı Sosyalist Enternasyonalin gündemidir.'' ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) çağrısı üzerine, yurttaşlar ekonomide adalet ve ücret düzeltmesi talebiyle ülke genelinde saat 21’de ışıklarını kapatıp açtı.

HÜDA PAR Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, Türk Ceza Kanunu ve Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle ilgili verdiği kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklif, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan ve İsrail Ordusu'nda görev alarak Gazze’de soykırım suçları işleyen kişilerin Türkiye’de yargılanıp cezalandırılmalarını öngörüyor.

İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Meral Akşener’in fotoğraflarının indirilmesi talimatını verdiği için tedbirli ihraç istemiyle disipline sevk edilen Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, partide kalmaya devam edecek. Karar oybirliğiyle alındı.

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Bolu'dan Ankara'ya bir yürüyüş gerçekleştireceklerini belirterek, taleplerini hükümete duyurmak için 3 milyon 600 bin adım atacaklarını açıkladı. Yazgan, "3600 ek göstergenin kamu çalışanlarına verilmesi için bu adımı atacağız" dedi.

Ehliyet sınavlarına düzenleme gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda uygulama sınavlarının süresi 40 dakikaya çıkarılacak ve sınavlar, sabah 07.00’den akşam 21.00’e kadar yapılabilecek. Kursiyerlerin geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede girememesi durumunda aynı hamleyi bir kez daha yapabilmelerine imkan tanınacak.

Kırıkkale’nin Delice ilçesine bağlı Çerikli beldesinde, temizlik amacıyla foseptik çukuruna giren iki kişi metan gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

Ankara'dan gelişmeler

Ankara'nın Çankaya ilçesinde yaşanan korku dolu anlar, güvenlik kameralarına yansıdı. Kimliği belirsiz bir şahıs, bir tekel bayisine elinde tüfekle girerek işletme sahibini tehdit etti. Olay, işletme sahibinin soğukkanlı davranışı ve polisin hızlı müdahalesiyle son buldu. Saldırgan yakalandı.

Başkent Ankara'da etkili olan kısa süreli sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle Çankaya bölgesinde şiddetli yağış sonrası sokaklar sular altında kaldı. Dikmen Caddesi ve Çayyolu semtinde yaşanan sel baskınları, araçların ve insanların yollarda mahsur kalmasına neden oldu.

Etimesgut Belediyesi, Başkent'te yeni bir tiyatro grubu kazandıracak. Etimesgut Kent Tiyatrosu'nun oyuncu ve sahne amirliği seçmeleri, 24-28 Temmuz'da sanatçı ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından yapılacak.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, temmuz ayının ilk toplantısını Belediye Meclis Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi. MHP Grup Başkanvekili Yunus Emre Yıldırım, tarafından verilen önerge ile uygun görülen parklardan birine milli futbolcu Merih Demiral'ın adının verilmesini ve park içine bozkurt sembolü heykelinin yapılmasını içeriyordu. Önerge, oy birliği ile gündeme alınarak İsimlendirme Komisyonu'na havale edildi.

Ankara'nın genç ve gelecek vaat eden sporcusu Tulya Kesebir önemli bir başarıya daha imza attı. Tulya Kesebir kendi yaşından büyük sporcularla mücadele ettiği U17 Modern Pentatlon Avrupa Şampiyonası'nda büyük bir başarı elde ederek 2024 Pentatlon Dünya Şampiyonası'nda yarışma hakkı kazandı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Ankara'da ve İstanbul'da metro seferleri ücretsiz olacak.

Spor dünyasından gelişmeler

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) yarı finalinde İspanya ile Fransa, Almanya'nın Münih Futbol Arena'da karşı karşıya geldi. Heyecan dolu mücadelede İspanya, Fransa'yı 2-1 yenerek finale yükselen ilk takım oldu.

Sezonun üçüncü Grand Slam tenis turnuvası Wimbledon'da erkeklerde 3 numaralı seribaşı Carlos Alcaraz, çeyrek finalde 12 numaralı seribaşı Tommy Paul’u set vermeden 5 numaralı seribaşı Daniil Medvedev, de dünya 1 numarası J. Sinner’i 3-2 yenerek yarı finale yükseldi.

Wimbledon'da çeyrek final heyecanı yaşanırken kadınlarda ilk yarı finalistler belli oldu. Kadınlarda İtalyan Paolini, çeyrek finalde Emma Navarro'yu 6-2, 6-1 gibi net bir skorla mağlup ederek yarı finale yükseldi. Hırvat tenisçi Donna Vekic, elemelerden gelen Lulu Sun'u 5-7, 6-4, 6-1 yendi ve iki isim yarı finale yükseldi.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.