ABB Kadın Danışma Merkezi’nde kadınlar haklarını öğreniyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kadın Danışma Merkezi, kadınların haklarını daha iyi anlamalarını ve öğrenmelerini sağlamak amacıyla ‘Haklarımı Biliyorum’ adlı bir seminer düzenledi. Etkinlikte, ABB Kadın Danışma Merkezi avukatları, 6284 Sayılı Kanun'un tanımını yaparak, şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi altında bulunan kadınların sahip olduğu hakları ayrıntılı bir şekilde anlattı.

ABB Kadın Danışma Merkezi’nde kadınlar haklarını öğreniyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi'nde düzenlenen seminerde, 6284 Sayılı Kanun kapsamında kadınlara sunulan koruma tedbirleri ve hakları detaylı bir şekilde ele alındı. Katılımcılara, şiddet durumunda başvurabilecekleri makamlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verildi.

BARIŞTIRMA TEKLİFLERİNE KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

Şiddet mağdurları, polis, jandarma, acil hattı 112 ve 183 numaralı telefon hattına başvurarak yardım alabileceklerini öğrendi. Ayrıca, darp raporu alınması gerektiği ve bu raporun hukuki süreçte önemli bir delil oluşturduğu önemle vurgulandı.

Kurum avukatları, kanun hakkında teknik bilgiler vererek şunları paylaştı: “Memurlardan bizlere şiddet uygulayan kişi ile barıştırmaya yönelik herhangi bir talep gelirse lütfen bunları ciddiye almayın. Çünkü yaşadığımız olay belki o an çocuğunuzu, ailenizi korumak isteyebilirsiniz. Onların da konuşmasıyla onların telkinleriyle belki bundan vazgeçmek isteyebilirsiniz ama bu yapmış olduğumuz vazgeçme, ileriki safhalarda şiddetin boyunu arttırarak sizlere daha kötü bir geri dönüş sağlayabilir.

Bu yüzden mümkün olduğunca memurların sizleri barıştırmaya yönelik telkinleri varsa göz ardı edip şikâyetçi olmak konusunda istekli olmak lazım. Sizler bu yazılı ifadeyi imzaladığımız takdirde bu yazılı ifadeden kendinize bir nüsha istemelisiniz. Bu istediğiniz yazılı nüshayı daha sonraki aşamalara (savcılık ve yargılama boyutuna) geldiğinizde sizlerden bu yazılı ifadeyi talep edebilirler. Bu yüzden bu ifadeyi oradan almadan çıkmamak lazım.”

1-1-003.png

“DARP RAPORU EN KISA ZAMANDA MUTLAKA ALINMALI”

Darp raporunun da önemine değinen avukatlar, “Yaşadığınız olay bir şiddet durumu söz konusu olduğu zaman bir darp raporu alınması gerekiyor ve bu darp raporu bizler için çok önemli çünkü ne kadar biz geç gidersek vücudumuzdaki darp izleri geçtiği noktada bizim aldığımız darp raporu geçerli olmuyor. Karakola intikal ettiğinizde olayı anlattığınızda normal şartlarda polisin veya jandarma personelinin sizleri darp raporu almak için hastaneye sevk etmediler. Diyelim ki görevi ihmalde bulunurlar ve sizleri sevk etmediler. Sizler her zaman darp raporu almak için hastaneye sevk talebinde bulunma hakkınız var. Onlar etmese bile siz sevkinizi talep edebilirsiniz. Çünkü bu darp raporu alınmadığın takdirde yaşanan olayları ispat edemezsiniz.” dedi.

1-2-003.png

KADINLARIN HUKUKİ BİLGİYE ERİŞİMİ ARTIRILDI

Seminerde, şiddet mağdurlarının yasal haklarını kullanırken dikkat etmeleri gereken noktalar da aktarıldı. Özellikle, şiddet uygulayan kişilere karşı hukuki süreçlerin nasıl başlatılacağı ve şiddet mağdurlarının kendilerini nasıl koruyabilecekleri konusunda bilgiler verildi. Şiddet mağdurlarının, sığınma evlerine başvurma hakkına da sahip oldukları ve bu taleplerini şikâyet olmadan da yapabilecekleri belirtildi.

1-003.png

Kadın Danışma Merkezi’nin düzenlediği bu seminer, kadınların hukuki bilgiye erişimini artırmayı ve şiddete karşı daha güçlü bir duruş sergilemelerini sağlamayı amaçlıyor. Etkinlikte katılımcılar, uzmanlara sorular sorarak bireysel danışmanlık hizmetlerinden de yararlanma fırsatı buldu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.