Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilir"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına yönelik olarak Cumhurbaşkanı'nın kararnameler çıkarabileceğini belirtti. Tunç, Cumhurbaşkanı'nın yürütme yetkisi çerçevesinde üst kademe yöneticileri atama yetkisinin anayasal dayanağı olduğunu vurguladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilir"
Yayınlanma:

Bakan Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tunç, parlamenter sistemde kanunlarla düzenlenen konuların, sonrasında kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) çakışması durumunda, 12 aylık süre içinde TBMM tarafından yeniden düzenlenmesi gerektiğine yönelik AYM kararına atıfta bulundu.

Tunç, "Cumhurbaşkanımızın üst kademe yöneticilerini atama yetkisi anayasadan kaynaklanmaktadır. Yürütmeye ilişkin konularda Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilir. Atamalara ilişkin yetki tartışması söz konusu değildir" dedi.

HAKKARİ BELEDİYESİ'NE KAYYUM ATANMASI

Adalet Bakanı Tunç, Hakkari Belediye Başkanı'na ilişkin terör soruşturması ve devam eden dava süreci hakkında da açıklamalarda bulundu. Tunç, İçişleri Bakanlığı'nın, terör soruşturması veya kovuşturması bulunan belediye başkanlarını görevden alma yetkisinin anayasadan kaynaklandığını belirtti.

"Belediye Kanunu'nun 45 ve 46'ncı maddelerine dayanarak, hakkında terör soruşturması olan belediye başkanlarının geçici olarak görevden alınması İçişleri Bakanı'nın yetkisi dahilindedir" diyen Tunç, Hakkari Belediye Başkanı hakkında da bu yetkinin kullanıldığını ifade etti.

BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU

Terörle mücadelede birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Tunç, "Tatvan'da ve bazı belediyelerde devletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanımızın resminin indirilmesi birliğimize yönelik bir saldırıdır. Tatvan'da da soruşturma açılmıştır" şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.