AFAD deprem açıklaması nedir? 5,5 büyüklüğünde deprem nerede olacak?

AFAD deprem açıklaması nedir? 5,5 büyüklüğünde deprem nerede olacak? gündemde emrak ediliyor. İşte detaylar...

AFAD deprem açıklaması nedir? 5,5 büyüklüğünde deprem nerede olacak?
Yayınlanma:
Güncelleme:

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Türkiye'nin deprem riski yüksek bir ülke olduğunu ve bu nedenle depremlerin devamlılığının normal olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizdeki fay hatları, her an her yerde 5,5 büyüklüğünde ve üzeri depremler üretebilecek potansiyele sahiptir" dedi.

Ülkemiz, sadece depremlerle değil aynı zamanda sel, taşkın, heyelan, kaya düşmesi, obruk gibi çeşitli doğal afetlerle karşı karşıya kalabilen bir coğrafyada bulunuyor. Bu nedenle afetlerin etkilerini minimize etmek için önemli risk azaltma faaliyetlerine ihtiyaç vardır.

Tatar, bölgede ağır, orta hasarlı ve acil yıkılması gereken binaların bulunduğuna dikkat çekerek, devletin yaklaşık 36 bin enkazlı binayı kısa sürede kaldırdığını ancak şimdi ağır hasarlı, orta hasarlı ve acil yıkılması gereken binaların hızla yıkılması gerektiğini söyledi. Bu sürecin tamamlanana kadar artçı sarsıntıların devam edebileceğini ve bu nedenle vatandaşların özellikle ağır hasarlı binalara girmemeleri ve bu bölgelerden uzak durmalarının önemli olduğunu vurguladı.

BÖLGELERDE KAYA DÜŞMESİ RİSKİ BULUNUYOR

Adana'da yaşanan kaya düşmesi sonucu 4 öğretmenin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Tatar, yerleşim alanlarının yakınında bulunan bölgelerde kaya düşmesi riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. AFAD'ın deprem sonrası yaptığı saha çalışmaları sonucunda kaya düşmesi riski taşıyan birçok yerleşim yerinin tahliye edildiğini ancak hala kırsal bölgelerde artçı sarsıntılar sonrası kaya düşmesi riski taşıyan bölgelerin olduğunu ifade etti.

Tatar, büyük depremlerin ardından uzun bir süre boyunca artçı sarsıntıların devam edebileceğini belirtti ve bu süreçte kaya düşmelerinin büyük bir risk oluşturabileceğini vurguladı. 38 bin civarında artçı sarsıntının meydana geldiğini ve bu sayının 3,5 ay içinde ortalama deprem sayısının oldukça üzerinde olduğunu ifade etti. Bu nedenle kaya düşmesi gibi risklere karşı dikkatli olmanın hayati önem taşıdığını söyledi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.