Allianz'dan Türk şirketleri tahmini: Türkiye, yüksek finans maliyeti ve ekonomik yavaşlama riski olan iki büyük ülkeden biri

Dünyanın önde gelen kredi sigorta şirketlerinden Allianz Trade’in yayınladığı yeni küresel iflas raporu, 2024 yılında dünya genelinde iflas oranlarının hızla artacağını öngörüyor. Rapora göre, Türkiye'deki iflas oranının yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlama nedeniyle geçen yıla oranla yüzde 20 oranında artacağı belirtildi.

Allianz'dan Türk şirketleri tahmini: Türkiye, yüksek finans maliyeti ve ekonomik yavaşlama riski olan iki büyük ülkeden biri
Yayınlanma:
Güncelleme:

Allianz Trade’in raporu, 2024 yılına girerken küresel ticari iflasların yüzde 11 oranında artacağını, 2025 yılında ise yüzde 2 daha artarak zirve yapacağını öngörüyor. Raporda, bu eğilimin 2026 yılına kadar devam edeceği ve birçok ülkenin çift haneli iflas artışlarıyla karşı karşıya kalacağı vurgulanıyor.

ABD’de iflas oranlarının 2025’te yüzde 12, Almanya’da ise yüzde 4 artması bekleniyor. 2026 yılında her iki ülkede de yüzde 4’lük bir düşüş öngörülse de, Fransa ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde iflas seviyeleri ılımlı oranlarla gerileyecek. Çin’de ise 2025 ve 2026 yıllarında iflas oranlarında yüzde 5 ve yüzde 6 artışlar öngörülüyor.

TÜRKİYE’DE İFLAS ORANI YÜZDE 20 ARTABİLİR!

Raporda Türkiye, yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya olan iki büyük pazardan biri olarak tanımlandı. Türkiye’de iflasların geçen seneye göre yüzde 20 artacağı da raporda yer alan bilgiler arasında.

KÜRESEL EKONOMİ VE SEKTÖREL TEHDİTLER

Allianz Trade’in CEO’su Aylin Somersan Coqui, küresel ticari iflaslardaki bu yükselişin, durgun küresel talep, jeopolitik belirsizlikler ve dengesiz finansman koşullarının bir sonucu olduğunu belirtti. Somersan Coqui’ye göre, pandemi ve enerji krizi sırasında hükümetlerin sağladığı desteklerin sona ermesiyle "birikmiş" iflaslar ortaya çıkıyor. Bu nedenle, küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yarısından fazlasını oluşturan birçok ülke, 2024'te iflas dalgasıyla karşılaşacak.

Raporda ayrıca, inşaat, perakende ve hizmet sektörlerinin, iflaslar nedeniyle istihdam açısından en büyük tehditlerle karşı karşıya kaldığı ifade ediliyor. Artan iflas oranları, özellikle bu sektörlerde işsizliği tetikleyebilir.

DÜŞÜK FAİZ ORANLARI İFLASLARI YAVAŞLATABİLİR

Allianz Trade iflas araştırmaları baş analisti Maxime Lemerle, küresel para politikalarının gevşetilmesinin iflas oranlarını bir miktar düşürebileceğini, ancak zor durumdaki işletmeler için bu durumun tek başına yeterli olmayacağını belirtti. Düşük faiz oranlarının borçlanma maliyetlerini azaltarak karlılığı artırabileceği ifade edilse de, yüksek faiz oranlarına uyum sağlayamayan şirketlerin iflaslardan kaçamayacağı uyarısı yapıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.