Anayasa Mahkemesi Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesini iptal etti

TMK'nın 187. maddesi, kadının yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmasını kabul etmemesinden dolayı "eşitlik ilkesine" aykırı görüldüğü için Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesini iptal etti
Yayınlanma:

Oy çokluğu ile iptal edilen karar, Türk Medeni Kanunu'nun "187. maddesini "eşitliğe" aykırı değerlendirildi.

Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesi:

“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir" ifadelerini barındırıyor.

KARAR 9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Erkeklerin evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra tek başına kullanabilmesine karşın kadınların sadece kocasının soyadının önünde kullanabilmesinin cinsiyet temelinde farklı muamele olduğunu belirten Anayasa Mahkemesi, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

turk-medeni-kanunu.jpeg

İstanbul 8. Aile Mahkemesi iptal kararı verilmesinde, erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı, eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı, nüfus kayıtlarındaki karışıklığın önlenmesi ve soy bağının sağlıklı bir şekilde tespit edilmesinde kamu yararı bulunduğu ancak bireylerin kimlik numaralarının bulunması ve nüfus hizmetlerinin bilişim teknolojilerinden faydalanılarak sunulduğunu belirtti.

Yüksek Mahkeme, şu değerlendirmeyi yaptı, "Erkek, evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde, kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı açıktır…… Ortak soyadının aile bağlarını korumanın zorunlu olduğunun, bu manada eşlerin ortak soyadı taşımamaları halinde aile bağlarının hiçbir şekilde korunamayacağının söylenmesi de zordur… Evlenmeden önceki soyadının, evlendikten sonra da tek başına kullanılması bağlamında kadın ve erkek arasında kuralla öngörülen farklı muamelenin nesnel ve makul bir temele dayanmaması sebebiyle eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır."

İlgili Haberler

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.