Ankara Metrosu kadın vatmanlara emanet

Ankara'da vatandaşların ilk bakışta merakla karşıladığı 5 kadın vatman görev yapıyor. Vatman Tuğba Çörtük, işini severek yaptığını belirterek, ''Kadınlar istedikleri her şeyi başarabilirler'' dedi. 

Ankara Metrosu kadın vatmanlara emanet
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara'da vatandaşların ilk bakışta merakla karşıladığı 5 kadın vatman görev yapıyor. Vatman Tuğba Çörtük, işini severek yaptığını belirterek, ''Kadınlar istedikleri her şeyi başarabilirler'' dedi. 

Ankara'da Kızılay, Çayyolu ve Törekent metro hattında 4 kadın vatman görev yapıyor. Kadın vatmanlar yaptıkları işin insanlar tarafından ilk etapta garipsenmesine rağmen işlerini severek yerine getiriyorlar. Kadın vatmanlardan Huriye Özçelik, 14 yıldır vatman olarak çalıştığını belirterek, ''Ankara'da 5 kadın vatman olarak çalışıyoruz. 4'ü burada, diğeri de Ankaray hattında zannedersem'' ifadelerini kullandı. 

Özçelik, insanların ilk başta bu durumu şaşkınlıkla karşıladığını fakat daha sonra alıştıklarını belirtti. Özçelik, kadın vatman sayısı az olduğu için genelde dikkat çekmediğini, fakat insanların durumu fark ettiklerinde yeni başladıklarını sandığını ifade ederek, ''14 yıldır vatman olarak çalışıyorum. İnsanlar alıştılar. Son zamanlarda göremiyoruz sizi, nerelerdeydiniz diye sorular oluyor. Yeni görenler tebrik ediyor. Cuma günü bir kadın Koru'da 'Hayırlı olsun, kadın görmek güzel' şeklinde sözler söyledi. Kadın az olduğu için dikkat çekmiyor ve yeni başladığımızı zannediyor. Genelde erkek sürücüler daha çok olduğu için çok dikkat çekmiyor. Fark ettikleri zaman da gelip bakanlar oluyor'' şeklinde konuştu. 

''HERKES YAPMAK İSTEDİKTEN SONRA HER İŞİ YAPAR'' 

Mesleği seçmesinin espriyle başladığını dile getiren Özçelik, eşinin sınava girmesini istediğini ve kendisini desteklediğini anlatarak şunları kaydetti: 
''Bu mesleği seçmem espriyle başladı. Arkadaşlar kadın sürücü yapalım mı diyorlardı. Ben de olayım dedim. Eşim de sınava sen de gir, ister yap ister yapma ama en azından yapabileceğini göster dedi. Öyle başladık ve sevdik. Devam ediyoruz. Herkes yapmak istedikten sonra her işi yapar. Kadın erkek olarak ayırmıyorum ben işi. Azim, istek, çalışmak önemli. Ortamınız da önemli. Bizim ortamımız çok güzel. Aile gibi bir ortamımız var. Gelmek isteyen kadın arkadaşlarımız olursa bekleriz. Zorlanmıyoruz açıkçası ve seviyoruz.'' 

''İŞİMİ SEVİYORUM'' 

Ankara metro hattında en son göreve başlayan makinist Tuğba Çörtük de, mesleği seçmesinde okuduğu üniversitenin etkili olduğuna dikkat çekerek, işini severek yaptığını belirtti. İşe başlamadan önce karar vermenin zor olduğunu ancak işi öğrendikten sonra kendisini kaptırdığını ve çok keyif aldığını anlatan Çörtük, ''4 yıl oldu başlayalı. İki yıl eğitim aldım. Karar vermek ilk başta bayağı zor oluyor ama işi öğrendikten sonra seviyorsun. İşimi seviyorum. Mesleği seçmemde bitirdiğim üniversite etkili oldu ilk olarak. Daha sonra eğitimlere girdim, sınavı kazandım. İlk başta ben de çok soğuk bakmıştım yapabilir miyim diye. Çünkü hep önyargılı bakılıyor. Erkek işi olarak görülüyor. Başladıktan sonra kendini kaptırıyorsun ve hareketliliği, makineleri seversen işi de seviyorsun zaten'' diye konuştu. 

''KADINLAR İSTEDİKLERİ HER ŞEYİ BAŞARABİLİRLER'' 

Çörtük, karar verme aşamasında annesinin bu işi yapmasını istemediğini dile getirerek, ''İlk başta annem asla yapamazsın, lütfen gitme diye beni çok caydırmaya çalıştı. Çevremde akrabalarım, eşim dostum nasıl yapıyorsun, nasıl gidiyor diye soruyorlar. Özellikle yolcularımız memnun olduklarını dile getiriyorlar. Gördüklerinde selam veriyorlar, tebrik ediyorlar. Bu da insanı gururlandırıyor. Kadınlar çoğalsın istiyoruz. Gelsinler. Her iş zordur ama işin içine girdikten sonra seveceklerini düşünüyorum. Biz de çoğalalım. Kadınlar istedikleri her şeyi başarabilirler. Ne iş yaparlarsa yapsınlar vazgeçmesinler, ayakta durmayı bilsinler'' dedi. 

Melike Küçükbıçakçı isimli kadın vatman da, vatmanlık yapmadan önce metroda gişe bölümünde çalıştığını fakat her zaman vatmanlık yapmak istediğine değindi. 10 yıldır makinistlik yaptığını kaydeden Küçükbıçakçı, şunları kaydetti: 
''2007 girişliyim metroya. Daha önce gişede çalışıyordum. Sürücülükte Huriye hanım vardı o dönemde. Merak ediyordum, ben de istiyordum. Bir sebep oldu. Sınavlar açılmıştı ve o dönemde de kadın personele ihtiyaç vardı. 12 yıl oldu işe gireli. 10 yıldır da metro sürücüsüyüm.'' 

''ŞU ANDA GAYET MEMNUNUM'' 

Küçükbıçakçı, masa başı iş yapmaya başladığında işin kendisine göre olmadığını anlayarak, daha hareketli bir iş yapmak istediğini fark ettiğini söyledi. Şu anda gayet mutlu olduğunu ve işini severek yaptığını açıklayan Küçükbıçakçı, ''Masa başı işi yapmaya başladığımda bu bana göre bir iş değil dedim. Ben daha çok aktif olmak istedim. Masa başında daha pasif olduğumu gördüm. Şu anda gayet memnunum, mutluyum. İşimi severek yapıyorum. Kadınlar bu işi yapmak istiyorlarsa engel gördükleri şeyi çözsünler önce. Mutlaka yapmak isterlerse zaten bu işin başına geçebilirler. Kadınlar çiçektir. Çiçekleri ezmeyelim'' dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.