Türkiye'nin ilk Tarım GES Projesi Ayaş'ta

Ayaş ilçesindeki Akkaya mevkiinde hayata geçirilen ve Türkiye'nin ilk tarıma entegre güneş enerjisi santrali (Tarım GES) projesi ile hem enerji üretiliyor hem de tarım devam ediyor.

Türkiye'nin ilk Tarım GES Projesi Ayaş'ta
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Ayaş'ın Akkaya mevkiinde yapılan bu proje, tarım alanlarında enerji üretimini teşvik etmek amacıyla geliştirilen yenilikçi bir sistem sunuyor.

anadolu-gazete-20241106-022739-0000.jpg

Konu ile ilgili bilgiler veren Ayaş İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, tarıma entegre güneş enerjisi sistemi, güneş enerjisi panellerinin yerleştirildiği 1,6 dönümlük bir araziye kuruldu ve yaklaşık 100 kilovat enerji kapasitesine sahip. Paneller, çift taraflı teknolojiyle donatılarak enerji verimliliğini artırmak amacıyla güneş takip sistemi ile yönlendiriliyor. Bu sayede hem güneşten hem de güneşin topraktan yansıyan ısısından enerji üretiliyor. Böylece, gün boyunca güneşi takip eden paneller maksimum enerji üretimi sağlıyor.

anadolu-gazete-20241106-022813-0000.jpg

Yetkililer göre projenin en önemli avantajı ise panellerin yerden 4.5 metre yükseğe yapılması ile tarım arazisinin aynı zamanda, tarımsal üretimi de bu alanda devam ettiriliyor. Bu sayede çiftçiler için enerji maliyetleri düşürülüyor ve tarım verimliliği artırılıyor​​​​​​.

Proje Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODTÜ-GÜNAM), Ayaş Tarım İlçe Müdürlüğü'nün katkıları ve yerli firmalarla iş birliği içerisinde yapıldı. Projenin en dikkat çekici özelliklerinden biri, panellerin 4,5 metre yüksekliğe konumlandırılması; bu yükseklik, traktör gibi tarım makinelerinin rahatça geçişini sağlıyor. Aynı zamanda, panellerin güneşi uygun açılardan almasıyla bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışık oranı kontrol ediliyor, böylece tarım ürünlerinin güneş yanığı gibi sorunlardan daha az etkilenmesi hedefleniyor​​​​.

anadolu-gazete-20241106-022838-0000.jpg

Ayaş Tarım GES projesi, iklim krizi ve tarım verimliliği gibi konulara çözüm sunmayı amaçlıyor. Panel altına yerleştirilen sensörler sayesinde, ürünlerin büyüme oranları ve sulama ihtiyaçları gibi veriler takip ediliyor. Tarımsal verimliliğin yanı sıra, Türkiye'de temiz enerji kaynaklarının tarım sektörüne entegrasyonunu teşvik eden bu proje, gelecekte benzer tarımsal enerji projelerine de ilham kaynağı olmayı hedefliyor​​​​.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.