Ankara, sanatın buluşma noktası haline geldi: 42 yıldır sanat camiasında bulunan Ünal Kuş’un portresi
Ankara'nın sanatseverlerini bir araya getiren etkileyici bir sergi, Ressam Ünal Kuş ve Ressam Selmani Baki Kocaispir'in eserleriyle açıldı. Başkent Ankara, sanatın buluşma noktası haline geldi.
ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Ressam Ünal Kuş ve Ressam Selmani Baki Kocaispir, çalışmalarını sergilemek üzere Ankara'daki Fırça Sanat Galerisi’nde sanat tutkunlarını ağırladı. Sergide, her iki sanatçının da kendine özgü tarzları ve sanat anlayışları izleyicilere sunuldu.
Hatay'ın sanat ve eğitim alanındaki önemli figürlerinden biri olan Öğretim Görevlisi Ünal Kuş, 37 yıldır Hatay’da hem bir kurucu olarak hem de öğretmen olarak hizmet veriyor. Kökleri Ordu'ya uzanan Kuş'un hayat hikâyesi, sanat ve eğitim arasındaki güçlü bağını anlatıyor.
Kuş'un doğup büyüdüğü Ordu'da başlayan eğitim yolculuğu, Fatsa'dan öğretmen okuluna adım atmasıyla ivme kazandı. Öğretmenlik eğitimini tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesinde sosyoloji alanında eğitim aldı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde lisans ve yüksek lisans derecelerini tamamladı.
HATAY'IN GELECEĞİNE KATKI SUNUYOR
Hatay'da özellikle sanat ve eğitim alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınan Kuş, bölgenin kültürel ve eğitimsel gelişimine katkıda bulunarak adeta bir köprü görevi görüyor. Yıllar içinde edindiği deneyim ve bilgiyi öğrencileriyle paylaşarak onları geleceğe hazırlıyor ve Hatay'ın sanat potansiyelini keşfetmelerine yardımcı oluyor.
Ressam Ünal Kuş, “Belli bir süre Milli Eğitim'de öğretmenlik yaptım ve ondan sonra Mustafa Kemal Üniversitesinde öğretim üyesi olarak işe başladım.” dedi.
Sanat camiasının köklü isimlerinden Ünal Kuş, 42 yıldır sanatın içinde varlık gösteriyor. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde çalıştaylar yapan ve sempozyumlara katılan Kuş, kişisel sergileriyle de adından söz ettiriyor.
Hem akademisyen hem de sanatçı kimliğiyle öne çıkan Kuş, Türkiye'deki birçok önemli ödülün sahibi. 2000 yılı Devlet Resim Ödülü, 85. Yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi Büyük Ödülü gibi pek çok prestijli ödülü ürettiği muhteşem resimleriyle kazandı.
Sanatsal çalışmalarına Antakya'da bulunan Mustafa Kemal Üniversitesinde devam eden Kuş, atölyesinde Türk resim sanatına önemli katkılar sunuyor. Ancak, deprem ve sonrasında yaşanan zorluklar, Ünal Kuş'un da düzenini alt üst etti.
ÜNAL KUŞ’UN SANAT SERÜVENİ
Sanat camiasının deneyimli ismi Ünal Kuş, 42 yıldır sanatın içinde varlık gösteriyor. Ankara'da açtıkları sergide konuşan Kuş, sanat yolculuğunu ve yaşadığı deneyimleri paylaştı.
Ressam Ünal Kuş, “Teklif Fırça Sanat Galerisi yöneticisi Ali Kemal Bey'den geldi. İnternet üzerinden beğendiği için benimle iletişime geçti. Eski öğrencim Selmani Baki Kocaispir ile birlikte bu sergiyi açtık. Onun başarılı bir öğretmen olması beni mutlu ediyor. Ankara'da olmak ve buradaki sanat çevresine de eserlerimizi sunmaz amacıyla bu sergiyi gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.
SANATIN DİLİYLE ANLATILAN TRAJEDİ
Kuş, yaşadığı depremin sanatsal çalışmalarına etkisini şu sözlerle anlattı:
“Depremin psikolojisi figürlerime yansıdı. Hem maddi anlamda hem de manevi anlamda bizi psikolojik olarak bayağı etkiledi. Haliyle yapmış olduğumuz resimleri de etkiledi. Öncesinde daha yumuşaktı ama depremden sonra daha keskinleşti daha bir hırçınlaştı gibi geliyor ama direkt deprem resmi değil de o depremin psikolojisini anlatan figür anlamında resimlerime ister istemez yansıdı ve bundan sonraki süreçte de bunun süreceğini düşünüyorum.”
BİLİNÇLİ AİLELER VE YETİŞEN SANATÇILAR
Kuş, sanat eğitiminin önemine de değindi: “Türkiye'de sanat eğitimi son yıllarda önem kazandı. Eğitim felsefeleri gelişti. Avrupa'daki çocuğun sanatsal gelişimine ilişkin yapılan araştırmalar ve incelemeler bu alandaki eğitimin de çok özel bir eğitim olduğunu önemsendiği gözlemleniyor. Türkiye'de de önemsenmeye başladığını biz görüyoruz. Mutluluk duyuyoruz. Eskilerde sanatçılar çok tesadüfi bir şekilde yetişirler, yol alırlardı ama şimdi bakıyoruz. Bilinçle aileler çünkü onun sporlarla ne kadar ilgileniyorsa, sanatla da ilgilenmesini istiyor.”
"HER YAŞIN SANATA İHTİYACI VAR"
Yaşlılara yönelik sanat etkinliklerine de destek veren Kuş, “Her yaş grubunun sanata ihtiyacı var. Sanat, yaşamın bir parçası ve herkesin estetik zevklerini geliştirmesine yardımcı olmalı.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.