Ankara Üniversitesi simülasyon merkezi kurdu
Ankara Üniversitesi, Tıp alanında önemli bir eksikliği daha gidererek Tıp Fakültesi Klinik Anatomi Araştırma ve Simülasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.
Ankara Üniversitesi, Tıp alanında önemli bir eksikliği daha gidererek Tıp Fakültesi Klinik Anatomi Araştırma ve Simülasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, Tıp Fakültesi yöneticileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Merkez, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin tecrübeli ve geniş eğitici kadrosunun önderliğinde, klinisyenlerin, başta anatomi olmak üzere temel bilim dallarıyla bir araya gelebileceği, nitelikli multidisipliner araştırmaların yapılabileceği, doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin tez çalışmalarını yapabileceği, projeler üretebileceği, daha az tecrübeli hekimlerin, ilgili oldukları tıbbi uygulamalar konusunda eğitim alabileceği, yeni yaklaşımlar geliştirebileceği ve literatüre kazandırabileceği bir yer olmayı hedefliyor.
REKTÖR’DEN ÖZ ELEŞTİRİ
Açılışta hekimlere seslenen Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş şunları söyledi, “Açılmakla iş bitmiyor. İş bundan sonra başlıyor. Aslında üniversitelerde en zor nokta bir araya gelmektir. Birlikte karar vermektir. Oysa tıp fakültelerinde konsültasyonların felsefesi budur. Ancak yıllar içerisinde bunu kaybettik. İşi bireyselleştirmeye dönüştürdük, ikili arkadaşlıklarla konsülte ediyoruz ama bunu kurumsal hale getiremiyoruz. Bunun tekrar yapılandırılması için bana göre çok iyi bir fırsat.
ATI ALAN ÇOKTAN ÜSKÜDAR’I GEÇİYOR
Küreselleşen dünyada her gün yeni bir kavram çıkıyor. Ama bu kavramlar tıbbın içine çoktan girmiş ve atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Bizim de bu sürecin içinde olmamız gerekiyor. Yapılanmayı, teknolojiyi, bilgiyi, eğitimi mutlaka yeni uygulamalarla bütünleştirip bizim de bünyemize almamız gerekiyor. Bizim mutlaka Ankara Tıp ve Üniversite olarak idealist insan modelini ortaya koymamız gerekiyor. Ne kadar sahiplenirsek, ne kadar yeniliğe doğru adım atarsak, bizden sonraki kuşakların önünü ne kadar açabilirsek aslında başarıya hızla koşuyoruz demektir.
YERİ GELİYOR TEMİZLİK YAPIYORSUNUZ
Sürdürülebilirlik konusunda model üretmemiz lazım. Çünkü eliniz kolunuz bağlı. Temizlik elemanına, teknik elemana, sekretaryaya bağlanıp kalıyorsunuz. Orada çaresizlik içinde kalıyorsunuz. Yetkiniz, imkanınız olmuyor. O zaman günü geliyor temizliği biz yapıyoruz, kolları sıvıyoruz, gerekiyorsa teknisyenlik de yapıyorsunuz, telefonlara da bakıyorsunuz. Sahiplenmenin temel unsuru bu fakat bu model değişmeli. Ama bu model değişirken de üretenle üretmeyenin farkının çok iyi ortaya konulması lazım. Sizler bugün, o üretim heyecanınız yüzünden buradasınız. Sizin araştırma, geliştirme inancınız yüzünden, ‘Eğitim verelim, paylaşalım, bilgiyi taşıyalım ülkemiz insanına, ihtiyacı olan uluslararası insanlara’ diye buradasınız. Bu heyecan çok önemli” dedi.
ANATOMİ DAHA ORGANİZE OLACAK
Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Açar ise merkezi oluşturmada en önemli desteğin hocalardan geldiğini ifade ederken, Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Tuna Karahan da “Burada yapılmak istenen, anatomi ailesi olarak yaptıklarımızın daha organize, daha üst düzey gerçekleştirilmesi çabası aslında. Bu sayede sadece anabilim dalımızın değil, aynı zamanda Üniversitemizin, Fakültemiz ve burada çalışanların, camialarında bir adım öne çıkacaklarına inanıyorum” diye konuştu.
CERRAHİDE SON DERECE ÖNEMLİ
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülfem Elif Çelik de simülasyonun yararlarından bahsederek, “Bizim Mesleksel Beceri Laboratuvarımız var. Öğrenciler maket üstünde kan alıyor, daha sonra hastadan alıyor. Bu aslında hümanistik yaklaşım. Önce başka bir ortamda, simüle ortamda yapılması. Mezuniyet sonrası eğitim süreçlerinde bu çok yoktu. Şimdi bu laboratuvarla bu sağlanacak. Özellikle cerrahi birimler açısından bu son derece önemli. Multidisipliner, cerrahi alanda, makroskopik boyutta çalışmalar yapılabilecek” dedi.
MERKEZ HAKKINDA
Merkezin ana laboratuvarı yaklaşık 150 m2’lik bir alandan oluşuyor. Altyapısını Ankara Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı gerçekleştirdi. 3 adet yüksek kalitede endoskopi sistemi ve 5 istasyon bulunuyor. Görüntü kayıt sistemleri ile alınan görüntüler hem bu ortama hem de diğer salonlara iletilebiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.