Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek için ilk sanal belgelik
Türk halkbilim uzmanı Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek (1929-1980) üzerine çok geniş bir araştırma gerçekleştirildi.
“Sedat Veyis Örnek Sözlü Tarih, Biyografi ve Belgelik Çalışması” başlıklı TÜBİTAK projesi kapsamında, tiyatro oyunları ve öyküleriyle de tanınan Türk halkbilim uzmanı Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek (1929-1980) üzerine çok geniş bir araştırma gerçekleştirildi. Ankara Üniversitesi, Türkiye’de ilk defa bir sosyal bilimci için hazırlanan bu kapsamlı sanal belgeliğe http://sedatveyisornek.humanity.ankara.edu.tr adresi ile ev sahipliği yaptı.
ÇALIŞMA ÜÇ YIL SÜRDÜ
Proje ekibi, Sedat Veyis Örnek hakkında düzenledikleri toplantıları, derledikleri tüm malzemeyi kitaplaştırmanın yanı sıra Sedat Veyis Örnek hakkında bir dergi özel sayısı ve bir biyografi kitabı da hazırladı. Başta Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş olmak üzere beş yüzden fazla kişinin destek verdiği proje çalışması üç yıl sürdü.
TAMAMI YER ALDI
Proje çalışması kapsamında Sedat Veyis Örnek’in yedi kitabı dahil tüm akademik ve sanatsal yayınları, 8 mm’lik filmleri, altı yüzden fazla fotoğrafı ile Sedat Veyis Örnek hakkında 1950’den bu yana yazılanlar ve proje ekibinin yaptığı yayınların tamamı biraraya getirildi. Proje çalışması boyunca gerçekleştirilen tüm etkinliklerin hem video kayıtları hem de etkinlikler için hazırlanan fotobelgeseller belgelik web sitesi dışında yine proje kapsamında açılan YouTube Kulaklı Orman Baykuşu kanalında da izlenebiliyor.
GÖRME ENGELLİLER UNUTULMADI
Görme engellilerin de unutulmadığı projede Sedat Veyis Örnek’in yazdığı/çevirdiği hikâyeleri ile tiyatro oyunları seslendirme sanatçıları ve tiyatro oyuncuları tarafından İLEF Radyo Atölyesi’nde seslendirildi. Sedat Veyis Örnek’in tüm üretimleri ile Örnek’in altmış yılı aşkın zamandır hakkında yazılanlar ve ayrıca proje ekibinin ürettiği tüm metinler Sedat Veyis Örnek Belgeliği’nde ücretsiz ve şifresiz olarak kamunun kullanımına açık.
TÜRKİYE’DE ÖNCÜ OLDU
Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz (proje yürütücüsü), Doç. Dr. Meryem Bulut (araştırmacı), Doç. Dr. Günseli Bayraktutan (hak sahibi) ile Eren Zencirden Karaduman, Aysun Ezgi Bülbül Yılmaz, Meryem Karagöz, Uğur Çelik ve Abdurrahim Türker’den oluşan proje ekibinin çalışmasının tüm çıktılarına Sedat Veyis Örnek Belgeliği’nden ulaşılabiliyor. Sedat Veyis Örnek, halkbilimin önemli isimlerinden Prof. Pertev Naili Boratav’ın 1947’de Türk Halk Edebiyatı ve Folkloru Kürsüsü kurmasının ardından kapanan Bölümü 1980’de yeniden faaliyete geçirerek Türkiye’deki antropolojik halkbilim çalışmalarının öncüsü oldu. Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz, Doç. Dr. Meryem Bulut ve Doç. Dr. Günseli Bayraktutan yaptıkları ortak açıklamada, çalışmanın bir bellek oluşturarak sosyal bilimler alanına katkıda bulunduğunu; başka sosyal bilim uzmanları için yapılacak benzer sanal belgeliklerin Türkiye’de sosyal bilimler alanının güçlenmesine önemli katkılarda bulunacağına inandıklarını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.