Ankara’da kültür şöleni
Unutulmaya yüz tutmuş Türkiye’nin kültür miraslarının anlatıldığı Somut Olmayan Kültürel Miras Tanıtım Günleri, bir kültür şölenine dönüştü.
Unutulmaya yüz tutmuş Türkiye’nin kültür miraslarının anlatıldığı Somut Olmayan Kültürel Miras Tanıtım Günleri, bir kültür şölenine dönüştü. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen ve 4 gün boyunca süren fuarda, çeşitli etkinlikler ve atölye çalışmalarıyla tanıtılan kültürel miraslar yeniden canlandı.
Fuarın dolu dolu geçtiğini anlatan Ruan Fuarcılık Proje Direktörü Yeliz Göçbak, Ankara’nın çok güzel bir şölene ev sahipliği yaptığını kaydetti. Ankaralıların fuara yoğun ilgi gösterdiğini de dile getiren Göçbak, fuarda gerçekleştirilen etkinlikler ve atölye çalışmalarının ziyaretçiler tarafından çok beğenildiğini ifade etti.
Fuarda, Şanlıurfa’nın Sıra Gecesi, Çankırı’nın Yarenleri, Giresun Kuşköy Islık dili, Aşıklık, Karagöz, Nasreddin Hoca, yağlı güreşler, Mevlevi Sema Geleneği, Alevi Bektaşi Semah Geleneği gibi birçok kültürel değerin ritüelleriyle birlikte anlatıldığını kaydedene Göçbak, aynı zamanda hafızalardan silinmeye başlayan Çinicilik, bakırcılık, Hat Sanatı, yorgancılık, çömlekçilik gibi Türk zanaatlarının da atölye çalışmalarına yer verildiğini bildirdi.
MİRASIMIZI NESİLDEN NESİLE TAŞIMALIYIZ
Türkiye’nin UNESCO tarafından kabul edilen 16 kültürel mirasının yanı sıra Türkiye’nin tüm kültür değerlerinin fuarda tanıtıldığını söyleyen Göçbak, her kültürel değerin kendi illeri tarafından doğru şekilde ve özüyle anlatıldığını dile getirdi. Göçbak, “Kültürel mirasın daha yaşanılır olması, çocuklara- gençlere anlatılması ve nesilden nesile taşınması için bu fuar çok önem arz ediyor” diye konuştu.
Türk gelenek ve göreneklerin artık yeni nesil tarafından bilinmediğine dikkat çeken Göçbak, “Fuarla, aslında kendi kültürümüzden ne kadar yozlaştığımızı göstermek istedik. Ne kadar renkli, keyifli ve sahip çıkmamız gereken bir kültürümüz olduğunu bir kez daha hatırlatmak ve hafızalara kazımak istedik. Bunu da başardığımıza inanıyoruz” dedi.
FUARIN DEVAMI GELMELİ
Kültür Bakanlığı Ahşap Oyma Sanatkarı Ahmet Aydoğmuş, böyle güzel bir organizasyonun içinde yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Zanaatları yeni nesillere tanıtma açısından bu fuarın çok önemli belirten Aydoğmuş, fuarın devamının gelmesini dilediklerini kaydetti. Çankırı Belediyesi Tarihi Mekanlar Sorumlusu Ayşegül Aktürk, Çankırı’nın kültürel mirasının her türlüsünü sergilemek için bu fuara katılım sağladıklarını söyleyerek, Çankırı’nın gelenek, görenek, kültür ve geleneksel mesleklerini tanıtabilmek için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini anlattı. Geleneksel Türk Tiyatrosu, Orta Oyunu, Karagöz-Hacivat, Kukla oynatma gibi gösteriler yaptıklarını kaydeden Aktürk, kurşun dökme, dilek ağacı gibi gelenekleri de ritüellerle ziyaretçilere anlattıklarını dile getirdi. Somut olmayan kültürel mirasa Çankırı olarak çok önem verdiklerini söyleyen Aktürk, böyle bir fuarın yapılmasını çok güzel olduğunu ifade etti. Hadi Poyrazoğlu Kukla Tiyatrosu ekibinden Şafak Yılmaz ise somut olmayan kültürel miras kavramının yeni bir kavram olduğunu belirterek, bu yöndeki çalışmaların Ankara’da meyvelerini vermeye başladığını görmenin mutlu edici olduğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.