Ankara'da tarihi sahnede bir başka Hamlet

Devlet Tiyatroları bünyesinde oynanan Gonzago’nun Öldürülmesi oyunu bugünlerde tarihi sahnelerden biri olan Küçük Sahne’de oynanıyor.

Ankara'da tarihi sahnede bir başka Hamlet
Yayınlanma:

ÖZEL HABER - YASİN ŞAHİN

Hamlet asırlardır ilham olmaya, kendini izletmeye, üzerine yorumlar yaptırmaya, konuşulmaya devam ediyor. Hamlet’in gücü duygularının evrenselliği, iktidar fikrinin vazgeçilmezliğinden geliyor.

Kısaca hikayeye gelirsek, Prens Hamlet’in babası, amcası Claudius tarafından zehirlenerek öldürülüyor. Tahta geçen yeni Kral Claudius Hamlet’in annesiyle evlenmiştir.

Prens Hamlet, babasının intikamını almak, amcasının vicdan azabını belki bundan da fazla suçüstü yakalanmasını göstermek için tiyatrodan faydalanmaya karar veriyor. Elsinore şatosuna Hamlet tarafından seyyar bir kumpanya getiriliyor. Kumpanyanın görevi Hamlet’in dediği şekilde bir oyun sergilemek ve amcasını suçüstü yakalatmak. İşte tarih boyunca buradan anlatılan hikaye Küçük Tiyatro’da bu kez bu “gariban” kumpanya tarafından anlatılıyor.

7000-10000-2924-3d5ba1ed-b4ef-43a1-9302-a5e165da1932.jpeg

Altı kişilik ekip, hayatlarının talihini dönmüş sanırken hayatlarının sınanması ile karşı karşıya kalıyorlar. İkilemlerin en zorudur çünkü iktidar kavgasının orta yerinde piyon olmak. Kelleleri kılıca en yakınlar da bu nedenle piyonlardır. Atlara, fillere, şahlara en çok onlar vazgeçilebilir gelir.

Ölüme en yakın oldukları anda saçma sapan bir iktidar mücadelesinin tekrar ortasında kalacak kumpanya ne olduklarını kavramakta güçlük çektikleri "garip" bir finalle sahneden ayrılacak.

İki perdelik, açık söylemek gerekirse biraz da “uzun” bir oyun olan Gonzago’nun Öldürülmesi bu sezon Devlet Tiyatrolarının her şeye rağmen en iddialı yapımlarından. Küçük Tiyatro’da tarihi bir sahnede bu oyunu izlemek belki de oyuna başka bir bütünlük katıyor.

Küçük Sahne bilindiği gibi 1930 yılında tamamlanan II.Evkaf Apartmanı içinde Oda Tiyatrosu ile yer alıyor. Ancak döneminde oyun bulunmadığı için ilk oyunlar 1940’lı yıllarda sahneleniyor. Muhsin Ertuğrul’un öğrencilere 1947 yılında açtığı sahne günümüze dek tiyatro sahnesi olarak Ankaralıları ağırlıyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.