Arabul: Uzman olmadığınız konuda büyük oynamayın

Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabul, 40 Fikir Bir Fayda Grubu üyelerini ağırladığı kahvaltıda gençlerin ders alacağı hayat hikayesini anlattı.

Arabul: Uzman olmadığınız konuda büyük oynamayın
Yayınlanma:
Güncelleme:

40 Fikir Bir Fayda Grubu üyelerinin her ay düzenledikleri toplantılarının bu ay ki durağı Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabul oldu. Kahvaltı ile başlayan program Emek Elektrik ve Barış Savunma Firmasının fabrikalarında rehberler eşliğinde yapılan gezi ile devam etti.

ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI

Düzenlenen programa 40 Fikir Bir Fayda Platformu üyelerinden Aslanlar Petrol Sigorta Koordinatörü Eser Memiş, Türk Telekom Vakfı Muhasebe Sorumlusu İbrahim Topuz, Anadolu Gazetesi Kurucu Sahibi Ali Çetin, ProAkademi Kodlama Eğitimi Sorumlusu Barbaros Sarıkaya, Tüp Bebek Uzmanı Doktor Uğur Hamurcu, Action Coach Danışmanı Barış Hazer, İCASİFED Başkanı İşadamı Mehmet Akyürek, Erdal İlhan Lojistik temsilcisi Gamze İlhan, Fener Mekanik Endüstriye Boru Sahibi Necati Ekiz, A Sınıfı ISG Danışmanı Mehmet Seyfelioğlu, Final Okulları Sahibi Adem Aslan, Mobil Feruna Çim Gübre Sahibi Can Özuğur, Panelsan Şirketi sahibi Cüneyt Boydaş, Vaşakgaz temsilcisi Bülent Pehlivan, Event İnşaat temsilcisi Mevlüt Durhan, Remax temsilcisi Ezgi Eker, Huka Metal temsilcisi Umut Koç ve EAG Demir sahibesi Özlem Bayraktar katıldı.

ARABUL HAYAT HİKAYESİNİ ANLATTI

Gerçekleştirilen ziyarette Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabul, 40 Fikir Bir Fayda Grubu üyelerine hayat öyküsünü anlatarak Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş. olarak bugünlere kadar nasıl geldiğini anlattı. Kuşadası’nda dünyaya geldiğini fakat 60 yıldır Ankara’da yaşadığını belirterek sözlerine başlayan Arabul, “İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra hayat serüvenin başladığı Ankara’ya ayak basmasıyla değişen yaşamını şu sözlerle anlattı;

İKİ YIL GÖNÜÜLÜ ÇALIŞTIM

ODTÜ Elektrik-Elektronik Bölümünü bitirdim ve ODTÜ’de yüksek lisans yapmaya başladığını anlatan Hüseyin Arabul, EMEK Elektrik Endüstrisi A.Ş kurulmasını şu şekilde anlattı, “Bir Macar profesör rehberliğinde, Emek’te gördüğünüz ürünün ilk prototipini ürettim. 170 kV kaskat akım transformatörü olan bu ürün ETİBANK-ODTÜ işbirliği olarak 1964-1965 tarihinde yerini almıştır. O yıllarda Üniversite-Endüstri çalışmaları çok etkindi. EMEK ve ASELSAN bu çalışmalardan doğmuştur. Yüksek Lisans öğrenimim sürecinde ETİBANK bir yıl boyunca mühendis maaşı verdi. Buna karşılık mezuniyetten sonra Etibank’da iki yıl gönüllü çalıştım. Bu süre boyunca ülkenin ihtiyacı olan birçok transformatörlerin prototiplerini ürettim” dedi.

ASKERDE SERMAYE KAZANDIM

24 ay süreli askerlik yapan Arabul, “Askerlik boyunca bilgi birikimim olan Cebir ve Geometri dersleri için Türk müfredatına uygun İngilizce Algebra III ve Geometry III diye iki kitap yazdım. Bu kitapları M.E. B Talim Terbiyeye sattım. Telif hakkı olarak o günkü karşılığı 150.000 dolar aldım. Bu Telif hakkı ve özel derslerden kazanıp biriktirdiklerim askerden hemen sonra kurduğum EMEK ELEKTRİK için sermaye olmuştur. TED Koleji’nde kısmi zamanlı öğretmenliğe 1973 yılına kadar devam ettim. Şirketi kurarak, piyasanın talep ettiği yeni ve farklı örnekler yaptım. Bu konuda Macar Profesör Lazio Stefan ile Etibank’taki 2 yıl çalışmalarım çok yararlı oldu. İmalatı yapınca iş bitti sanmıştım ki pazarlaması, muhasebesi, malzeme tedariki kolayca olacak sanmıştım. Çok şükür ki yanımdaki ortağım benden önce kervanı yolda dizmeyi öğrenmişti. Bana iyi rehber oldu” dedi.

TEST LABORATUVARI YOK

Üretilen malzemeleri satabilmek için test belgeleri ve sertifika gerekli olduğunu ancak Türkiye’de test laboratuvarı olmadığı için büyük zorluklar yaşadıklarını belirten Arabul, uzun uğraşlar sonucu ODTÜ Elektrik laboratuvarında istenilen testleri yaptırarak kalite belgesi aldıklarını ifade etti. Satış yapabilmek için gerekli şartları yerine getiren Arabul, Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş’nin adının henüz tam duyulmamasından dolayı sorunlar yaşamasına karşın kendisine destek olanlarla bu sıkıntılardan kurtulmayı başarmış ve işini en güzel şekilde yapmaya devam etmiştir.

FABRİKADA YATIYORDUK

Sitelerden Esenboğa’ya taşınan EMEK Elektrik Endüstrisi A.Ş’inin inşaatı kendilerinin yaptığını söyleyen Arabul, “Geldiğimiz yer köy merası, inekler otlanıyor etrafta, kanalizasyon yok, telefon yok, yol daracık, kış aylarında bir iki gün mahsur kaldığımız ve geceleri dokuzu geçirdiğimiz takdirde fabrikada yatmak zorunda kalıyoruz. Fransa’da arkadaşım ile bir Ermeni asıllı Türk’ün fabrikasını geziyoruz. Diyor ki iki Belediye (Paris ve Clermont Ferand) birbiri ile yarışarak; Alt yapıyı yaptı, yatırım paramı uzun vadeli düşük faizli, işletme sermayemi düşük faizli verdi ve bu 100 milyon dolarlı elektrik balast ve armatür fabrikasını kurdum. Zevkle çalışıyorum dedi” İfadelerini kullandı.

emek-elektrik.jpeg

EMEK’İN ÇALIŞMALARI ÖZAL’IN HOŞUNA GİTTİ

Liberalleşen Türkiye ile isimlerini duyurmaya başladıklarını belirten Arabul, “1982 yılında Türkiye liberalleşti. Eline çantasını alan yurtdışına açılıp iş toplamaya gitti. Bizde onlardan biriydik. Biz Pakistan’ı hedef aldık. Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile İslamabat Türk Büyük Elçiliğindeydik. Cumhurbaşkanı Özal tek tek ne çalışmalar yapıldığını soruyordu. Cevaplar hep yiyecek maddeleri olunca, sanayi hiç yok mu dendiğinde sadece EMEK’in isminin Kondansatör ve Transformatör olarak söylenmesi çok hoşuna gitmişti” dedi.

YABANCI İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Pakistan ve birçok ülkeye ihracat yapmanın mutluluğunu yaşayan EMEK Elektrik Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabul, “Milli Sanayi’nin önemine inanıyorum. Yabancı ile işbirliği çok hassas bir konu. Ortak olduğumuz bir firmada yönetim 3 yıl bizde idi ve devamlı kar ettik. İkinci 3 yıllık dönem yabancı ortağa verildi ve sürekli zarar ettik” ifadelerini kullandı.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA YER ALDIM

40 yaşına geldiğinde yaptığı işlerin kendini tatmin etmediğini açıklayan Arabul, “Artık sivil soplumun içine girme zamanım gelmişti. Sanayi Odasında Komite ve Meclis Üyeliği, daha sonra Yönetim Kurulu üyeliğine başladım. İyi bir usta olan Mümin Erkunt’un yanında dört yıl yardımcı oldum. Elektrik Makinesi imalatçılarını örgütleyip EMSİAD’ı, Elektrik Dağıtım Şirketlerini bir araya getirip ELDER’in kurulmasına, ODTÜ Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği, Mustafa Parlar Vakfı kurulmasına, Kuşadası Geliştirme Vakfı Kurulmasında katkım olmuştur. Dünya Enerji Konseyi TMK, Dünya Enerji Konseyi Londra Merkede YK üyeli Orta Doğu sorumlusu görevini yürüttüm. Türkiye ve Dünya’da ses getiren enerji kongreleri düzenledik. Okullar yapıp Devlete veya Vakıflara bağışladık. Bütün bunlarda tatlı, zevkli anılar ve şeref üyelikleri kaldı” şeklinde konuştu.

HER ZAMAN TEDBİRLİ OLMAK GEREKLİ

2000 yılında Kırıkkale’de GAMA ile birlikte 135 MW Termik Santral kurduk. Aynı sırada Ankara Kırıkkale Elektrik Dağıtım ihalesini aldık ve Enerji Bakanlığı ile sözleşme imzaladık ve Danıştay sözleşmeyi onayladı. Ayni Danıştay 2 yıl sonra onayladığı sözleşmeyi iptal etti. Şunu öğrendik ki her an her şey olabilir diye tedbirli olmak gerekir. Bilemezsiniz yürürken başınıza tuğla düşebilir diye her zaman hazırlıklı ve tedbirli olmak gerekir.

UZMAN OLMADIĞINIZ KONULARDA BÜYÜK OYNAMAYIN

Arkadaşlarının yoğun ısrarları üzerine inşaat sektörüne adım atan Arabul, “Kuşdası’nda bir inşaat şirketi kurduk. Çok başarılı olduk. Şeytan bu rahat durmadı. Çok başarılı bir öğrencim ODTÜ inşaattan mezun olmuş ve büyük bir şirketi ile karşıma çıktı. Aklıma arkadaşların söyledikleri geldi ve kendisiyle yeni bir inşaat şirketi kurduk. Her şey yolunda idi. Angora Evleri gibi iddialı bir projenin ihalesini aldık. 1000 villa ve 1000 konut. Her şey normal giderken 2001 yılında 600.000 lira olan doların 1.600.000 TL. olduğu devalüasyon geldi. Biz yapılmayan evleri dolar bazında senetlerle satmıştık. Alıcılar biz bunları ödeyemeyiz diye evleri geri vermek istediler. Oysa biz bankaya senetleri kırdırmış ve malzeme bağlantıları yaptık. Direndik fakat %10 konutu yapamadık ve ilk iflasla böylece tanıştık. Bankalarla anlaşmamız bize 50.000.000 $ ‘a mal oldu. Sizlere tavsiyem uzman olmadığınız konularda büyük oynamayın. Sonra kaybeden siz oluyorsunuz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.