"Araştırma Geliştirme ve Yenilik Programı"na önemli bütçe!

Türkiye, yüksek teknolojili ve katma değerli alanlarda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesini desteklemek amacıyla "Araştırma Geliştirme ve Yenilik Programı"na önemli bütçe ayırmayı planlıyor. 2025 yılı bütçesinden yaklaşık 63,5 milyar lira harcanması öngörülüyor.

"Araştırma Geliştirme ve Yenilik Programı"na önemli bütçe!
Yayınlanma:

,Programın temel hedefleri arasında AR-GE harcamasının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, tam zamanlı eşdeğer (TZE) cinsinden AR-GE personeli sayısı ve Türkiye kaynaklı bilimsel yayın sayısının artırılması yer alıyor. 2025 yılı itibarıyla, AR-GE harcamasının GSYH içindeki oranının %1,44 olması bekleniyor. Bu oran, 2026 yılında %1,72 ve 2027 yılında %1,88 seviyesine çıkması hedefleniyor.

AR-GE Personeli ve Bilimsel Yayınlar

2025 yılı için hedeflenen TZE cinsinden AR-GE personeli sayısı 300 bin olarak belirlenirken, bu sayının 2026’da 365 bine, 2027’de ise 400 bine ulaşması öngörülüyor. Ayrıca, Türkiye kaynaklı bilimsel yayın sayısının da 2025 yılı itibarıyla 82 bine, 2026’da 88 bine ve 2027’de 95 bine çıkması hedefleniyor. Bu hedefler, Türkiye'nin bilimsel araştırmalardaki uluslararası görünürlüğünü artırmayı amaçlıyor.

TÜBİTAK’a Ayrılan Bütçe

Araştırma, geliştirme ve yenilik alanında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi için TÜBİTAK’a 2025 yılı bütçesinden yaklaşık 46 milyar lira ödenek ayrılması planlandı. TÜBİTAK, bu süreçte Türkiye'nin AR-GE kapasitesini artırma ve yerli teknolojilerin geliştirilmesi konularında kritik bir rol üstlenecek.

Uzun Vadeli Yatırım Stratejisi

Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yapılacak yatırımlar, Türkiye'nin ekonomik büyümesine ve rekabet gücünün artırılmasına büyük katkı sağlayacak. 2026 yılında 71 milyar lira ve 2027 yılında 79 milyar lira ayrılması planlanan bütçe, ülkenin bilim ve teknoloji alanındaki gelişimine katkı sağlayacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.