Asal Araştırma'nın birer ay arayla yaptığı ankette tablo tersine döndü | Dört parti oylarını artırırken, iki parti düşüşe geçti

Mayıs 2023'teki Milletvekili Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde kazanan taraf "Cumhur İttifakı" olurken; 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde ise birinci parti olarak seçimin galibi Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Partilerin oy oranlarındaki dalgalanma yapılan yeni anketlere de yansıdı. Asal Araştırma'nın yaptığı son ankette oylarını arttıran partiler dikkat çekti.

Asal Araştırma'nın birer ay arayla yaptığı ankette tablo tersine döndü | Dört parti oylarını artırırken, iki parti düşüşe geçti
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

Türkiye 10 ay ara ile üç semi geride bıraktı. 14 Mayıs 2023'teki Milletvekili Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ardından bir ilk yaşanarak 28 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turu yapıldı. Bu seçimlerin galibi "Cumhur İttifakı" olurken; 10 ay sonra yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde ise CHP, sandıktan birinci parti olarak çıkmayı başardı.

Seçim öncesi vatandaşa sunulan vaatler yerine gelmeyince 31 Mart'ta seçmen faturayı iktidara kesti ve CHP'yi birinci parti yaptı. Özellikle seçim öncesi AK Parti tarafından açıklanan ve meydanlarda sıkça dile getirilen; "Mülakatı kaldıracağız, emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz, BAĞ-KUR'luların, esnafın prim gününü 9 binden 7 bin 200'e indireceğiz, stajyer ve çırak sayılmayanların mağduriyetini gidereceğiz, tüm memurlara 3600 ek gösterge vereceğiz, adaletle ilgili şikayetleri düzelteceğiz, ev hanımlarına devlet destekli sigorta yapacağız, emeklilerin durumunu gözden geçireceğiz..." şeklindeki vaatler yerine getirilmediği için anketlerden de farklı sonuçlar gelmeye devam ediyor.

Asal Araştırma'nın 26 ilde 2 bin kişi ile yaptığı ankette vatandaşlara, "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.

gozlgtvw8aa7ywo.jpg

ANKETTEN ÇARPICI SONUÇLAR ÇIKTI!

24-28 Mayıs tarihlerinde 26 ilde 2 bin kişi ile yapılan anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Asal Araştırma'nın anketine göre bu pazar seçim olsa CHP yüzde 31,5'lik oy arın ile birinci parti olurken; AK Parti ise yüzde 30,6'lık oy oranı ile ikinci sırada kalıyor.

Her seçim dönemi "Baraj altı kalıyor" denilen MHP'nin oy oranı ise seçim dönemi anketlerinin aksine yüzde 10'un üzerinde seyrediyor. MHP'yi ise yüzde 9,6 ile DEM Parti takip ediyor.

YENİDEN REFAH'TA YÜKSELİŞ, İYİ PARTİ'DE ERİME SÜRÜYOR

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nden kazançlı çıkan partilerden biri olan Yeniden Refah Partisi, oylarını yükseltmeye devam ediyor. Ankete göre YRP'nin oy oranı yüzde 5,7 olurken, genel başkanlık değişimi yaşayan İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 3,9'da kalıyor. Bu partileri sırası ile yüzde 3,2 ile Zafer Partisi, yüzde 1,6 ile Türkiye İşçi Partisi takip ediyor. Ankete katılan "Kararsızlar/Oy Kullanmayacağım/Fikrim Yok/Cevap Yok" diyenlerin oranı da yüzde 3.8 olarak ölçüldü.

NİSAN AYINDAKİ TABLO TERSİNE DÖNDÜ

Asal Araştırma tarafından 26 ilde, 20-21 Nisan tarihlerinde yapılan ankette vatandaşlara, "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltilmişti. 18 yaş üzeri 2 bin kişi ile yapılan o ankette AK Parti yüzde 32.2 ile birinci parti görünürken; CHP ise yüzde 26.5'lik oy oranı ile ikinci parti konumunda çıkmıştı.

Bir ay önceki anketteki verilere göre MHP yüzde 9.8 ile üçüncü parti olurken, DEM Parti ise yüzde 9,1 ile dördüncü parti konumunda. İYİ Parti yüzde 5,6, YRP yüzde 4,5 olarak ölçülmüştü.

Aynı firmanın birer ay arayla yaptığı ankete göre, CHP, MHP, DEM Parti ve YRP oylarını arttırırken; AK Parti ve İYİ Parti oy kaybediyor.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.