Azim ve sevginin gücüyle lösemiyi yendi
Adana'da, lösemi hastalığında en tehlikeli süreçte seyreden Akut Lenfoblastik Lösemisi (PDF) rahatsızlığına yakalanan Murat Karacaoğlan, eşinin verdiği destek ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde kemik iliği nakli oldu.
Hastalık tekrar nüksedince imkansız denilen ikinci kemik iliği nakli de yapıldı. Prof. Dr. Birol Güvenç ve ekibi tarafından gerçekleştirilen nakiller ile şu an sağlıklı bir yaşam süren Karacaoğlan’ın rutin kontrolleri ise devam ediyor.
36 yaşındaki Murat Karacaoğlan’a 2014'te Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hematoloji Bölümü'nde lösemi hastalıkları içerisinde yaşam şansı en riskli sınıfta yer alan Akut Lenfoblastik Lösemisi (PDF) tanısı konuldu. Prof. Dr. Birol Güvenç tarafından hemen tedavi sürecine başlanan Karacaoğlan’a ilk ilik nakli başarılı bir şekilde yapıldı. İlik nakli sonrası 8 ay kadar sağlıklı bir şekilde yaşamına devam eden Karacaoğlan hastalığın tekrarlaması üzerine risk düzeyi çok yüksek olan ikinci nakli de oldu. Bu naklin de başarılı sonuç vermesinden sonra hastalığında iyileşme görülen Karacaoğlan, normal yaşamına döndü ancak hastalığın bir kez daha yenilemesine karşılık rutin kontrollerini sürdürüyor.
“PDF erişkinlerde en riskli hasta grubu”
Doktorların daha önce '3 ay yaşarsın' dediği Murat Karacaoğlan’ın hastalığı hakkında bilgi veren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Erişkin Kemik İliği Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Birol Güvenç, Akut Lenfoblastik Lösemisi’nin özellikle erişkinlerde oldukça riskli bir yol haritası izlediğini belirterek, metastazların hücre yoluyla beyin omurilik sıvısı üzerinden beyine kadar nüfuz edebildiğini, bu durumun da çok sıkıntılı bir süreci beraberinde getirdiğini söyledi. Güvenç, hastanın ilk ilik nakli sonrası tekrarlayan durumu nedeniyle ikinci naklinin neredeyse imkansız olduğunu ancak Murat Karacaoğlan ve eşi Remziye Karacaoğlan’ın azim ile inançlarını yüreğinde hissettiğini, şartlar hazır olunca ikinci naklin yapıldığını ifade ederek, ikinci naklin üzerinden 9 ay geçtiğini, hastanın şu an yaşamına normal bir şekilde devam ettiğini ve bu hasta grubunda toplamda 4 yıldır yaşamını sürdüren hastaların çok nadir olduğunu anlattı.
“Lösemili hastalar asla vazgeçmesin”
Murat Karacaoğlan, hastalık süresinde çok zorluklarla karşı karşıya kaldığını ancak başta eşi olmak üzere ailesinin asla kendisini yalnız bırakmadığını söyledi. Şu an iyi olduğunu ancak bundan sonrası için riskin devam ettiğini bildiğini belirten Karacaoğlan, buna rağmen mücadeleden asla vazgeçmediğini söyledi. Karacaoğlan, aynı hastalıkla mücadele edenler için, “Asla vazgeçmeyin yaşama şansımın çok düşük olduğunu biliyordum ama 4 yıla yakın bir zamandır yaşıyorum sevginin gücü tüm hastalıkları yener” dedi.
"Yaşam şansı az dediler ama başardık"
Murat Karacaoğlan’ın eşi Remziye Karacaoğlan ise hastalık haberini çocuğuna hamileyken aldığını eşinin yoğun bakımda kaldığını yaşama süresinin çok az olduğunun söylendiğini ancak vazgeçmediklerini anlattı. Karacaoğlan, “Çocuğumuz şu an iki buçuk yaşında, ikinci nakli Birol hocam çok riskli olduğu gerekçesiyle yapmak istemedi çok zor ikna ettik. Birbirimize hep destek olduk hastalığı yeneceğimize inandık. Şu an eşim daha iyi bu durumun bizim gibi olan hastalara da örnek olmasını istiyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.