Bakan Uraloğlu: Raylı sistemler sektörü yeni desteklerle uluslararası arenada öne çıkacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, raylı sistemler sektöründe yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için yeni desteklerin sağlanacağını açıkladı. Uraloğlu, "Artık bujiden tekerlek setine, lokomotiften vagona, motordan rulmana kadar tüm unsurlar için yerli teknoloji geliştirme desteği sağlayabileceğiz." dedi.

Bakan Uraloğlu: Raylı sistemler sektörü yeni desteklerle uluslararası arenada öne çıkacak
Yayınlanma:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu , OSTİM Konferans Salonu'nda düzenlenen "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) ile Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) İş Birliği Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin raylı sistemler alanında uluslararası düzeyde daha rekabetçi hale geleceğini belirtti. Uraloğlu, "Bakanlığımızın AR-GE destekleri sayesinde firmalarımızın üretim yelpazelerini genişleteceğine ve demir yolları sektöründe ithalatın tarihe karışacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Son 22 yılda yerli sanayinin önemli gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Uraloğlu, Türkiye'nin yüksek teknolojiye sahip milli ürünlerle global bir üretici konumuna geldiğini ifade etti. Uraloğlu, "Savunma sanayisinde, otomobillerde ve elektrikli trenlerde tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz." dedi.

"ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇTIK"

Demir yollarının 2002 yılından itibaren öncelikli sektör olarak belirlendiğini hatırlatan Uraloğlu, demir yolu uzunluğunun 11 bin kilometreden 13 bin 919 kilometreye çıkarıldığını kaydetti. Bakan, "Devlet eliyle yapılacak yasal düzenlemelerle özel sektörün önünü açtık. Artık uluslararası standartlarda lokomotifler, tren setleri ve vagonlar üretebiliyoruz." dedi.

"95 LOKOMOTİFİN SERİ ÜRETİMİNE DEVAM"

Eskişehir'deki 5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi üzerinde çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Uraloğlu, TCDD Taşımacılık için sipariş edilen 95 lokomotifin seri üretimine devam edildiğini belirtti.

UDHAM'ın destekleriyle bugüne kadar demir yolları özelinde 5 projeye 34 milyon lira AR-GE desteği sağlandığını açıklayan Uraloğlu, "Bujiden tekerlek setine kadar her alanda yerli ve milli teknoloji geliştirebileceğiz." dedi. Kalkınma Yolu Projesi'nin, demir yolu sanayisinin gelişmesi için büyük fırsatlar sunduğunu belirten Uraloğlu, bu koridor üzerinde kullanılacak yeni tren setlerinin yerli üretim olmasının en önemli hedefleri arasında yer aldığını ifade etti.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısını kınayarak, yerli üretimin önemini vurguladı. Aydın, "Raylı sistemler konusunda ülkemiz çok ileri bir noktaya geldi." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.