Basketbola Amerikan modeli önerisi
Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Harun Erdenay, "Basketbol Federasyonu olarak Türkiye’deki bütün okullara yayılma gücümüz yok. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile konuşarak Amerika’daki sistem model alınabilir” dedi.
Adana’da Nezihe Yalvaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen ’Sporda Fark Yaratanlar’ konulu panele, TBF Başkanı Harun Erdenay, Milli Takımlar Menajeri Haluk Yıldırım, Adanaspor basketbolcusu Kaspars Kambala ve basketbol yazar-yorumcusu Kamil Yalçın Göl konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Spor Yazarları Derneği Adana Şubesi (TSYD) ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) eski yönetim kurulu üyesi spor yazarı Hasan Hüseyin Türk’ün oturum başkanlığını yaptığı panele çok sayıda öğrenci ve kent protokolü katıldı.
Burada konuşan TBF Başkanı Erdenay, basketbolun gençler tarafından çok sevilen ve son zamanlarda yükselişte olan bir spor olduğunu söyledi. Son dönemlerde basketbolda elde edilen başarılara dikkat çeken Başkan Erdenay, “Bu sene Galatasaray ile Eurocup geldi. Belki Fenerbahçe’den de Euroleague gelecek. Geçen sene Trabzon Eurochallenge’ı son saniyede kaybetmişti. Kızlarımızda Galatasaray Euroleague kazanmıştı. AGÜ finalde kaybetmişti iki sene önce. Erkekler milli takımlar düzeyinde dünya sıralamasında 8. durumdayız. Erkek milli takımımız çok başarılı. Son olimpiyat 5.’si, bir önceki sene Avrupa 3.’sü. Basketbolun medyada daha az yer aldığını düşünüyorum. Ama bu tip panellerle basketbol sevgisini daha da çoğaltacağız” diye konuştu.
“AMERİKA’DAKİ SİSTEMDE KULÜPLER YOK”
Amerika’daki basketbol sisteminin Türkiye’ye getirilebileceğini belirten Erdenay, “Amerika’daki sistemde kulüpler yok, tamamiyle okullar. Çünkü her çocuk okula gidiyor. Ama her çocuk kulübe gidemiyor. İlkokuldan itibaren üniversiteye kadar okullarda öğrenciler basketbolunu, voleybolunu, hentbolunu yapıyor. Bunu daha önce ‘Türkiye’ye yayabilir’ miyiz diye konuştuk. Türkiye’de basketbol kulüpler ile yapılıyor. Basketbol Federasyonu olarak Türkiye’deki bütün okullara yayılma gücümüz yok. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile konuşarak Amerika’daki sistem model alınabilir. Bu da çok kolay değil. Uzun vadede olabilir” ifadelerini kullandı.
Harun Erdenay, gençlere yatırım yapacak kulüplere destek olmaya çalıştıklarına dikkat çekerek, “Sonuçta basketbolu yaymak için lisanslı sporcu sayısını arttırmamız lazım. Bununla alakalı bir projemiz var. Lisanslı sporcu oranı şuanda 600 bin civarı. Ama mutlaka bir iki sene için de milyonun üzerine çıkarmak istiyoruz. O zaman basketbol daha çok tanınacak ve daha çok sevilecek” dedi.
YILDIRIM: “OLİMPİYATLARA KATILMAMIZ ÇOK ÖNEMLİ”
Milli Takımlar Menajeri Haluk Yıldırım ise A Milli Takım’ın olimpiyat hedefinden bahsederek, “Olimpiyat elemelerini Filipinler’de oynayacağız. 6 takımın katıldığı bir turnuva. Bir takım çıkacak. Kendimize inanıyoruz, güveniyoruz. Türk basketbolu ve Türk sporu için bizim olimpiyatlarda olmamız çok önemli” açıklamasını yaptı.
Geçtiğimiz günlerde Galatasaray’ın Eurocup şampiyonu olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Hocaları bir Türk ve önemli oyuncuları var. Çok önemli yerlere geldiler. Bunun yanında Fenerbahçe takımı Final Four yaptı. Çok iyi basketbol oynuyorlar. Bu turnuvada şampiyon olacağına inanıyorum. Çok önemli takımlarımız önemli liglerde önemli başarılar elde ediyor” şeklinde konuştu.
Adanaspor basketbolcusu Kaspars Kambala ve basketbol yazar-yorumcusu Kamil Yalçın Göl’ün de konuştuğu panelin sonunda, 4 öğrenciye çekiliş ile forma hediye edildi. Konuşmacılara ise plaket takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.