Başörtüsü üzerinden mesh etsek caiz midir?

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, abdest alıyorken başörtümün üzerinden mesh etsem abdestim caiz olur mu sorusunu yanıtladı.

Başörtüsü üzerinden mesh etsek caiz midir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Soru: Veresiye satılan mallarda, malın parası belirlenmiş fakat ödeme vakti konuşulmamışsa bu akit geçerli midir?

Cevap: Böyle bir akdin geçerli olabilmesi için:

Paranın ödeme zamanı belirlenmediği ve konuşulmadığı için alış - veriş tamamlanmamış olup, tartışmaya açıktır. Bu gibi durumlarda müşterinin parayı ödeme müddeti ya bir ay olarak  kabul edilir  veya karşılıklı rızayla ödeme tarihini belirleyip, kesinleştirmek gerekir. Böylece akit sahih ve geçerli olur.

Soru: Akşam namazının 3. rekatında imama yetişen nasıl tamamlamalıdır?

Cevap: Akşam namazının son rekatını imamla birlikte kılan kimse, imam selam verdikten sonra ayağa kalkar. 1. rekatı, Sübhaneke, eûzü besmele, Fatiha ve bir miktar daha Kur’an-ı Kerim okur. Rükû ve secdelerden sonra oturur ve yalnız Tahiyyat’ı okur. Sonra “Allahu ekber” diyerek ayağa kalkar, 2. rekatı yalnız besmele ile Fatiha ve bir miktar daha Kur’an-ı Kerim okuyarak rükû ve secdeleri yapar. Sonra son oturuş yaparak selâm ile namazdan çıkar.

Soru: Abdest alıyorken başörtümün üzerinden mesh etsem abdestim caiz olur mu?

Cevap: Hayır, caiz olmaz. Başa mesh etmek abdestin dört farzından biridir. Başa mesh olmayınca da abdest geçerli olmaz. Mesh, bizzat başın dörtte birine arada engel olmaksızın ıslak eli dokundurmaktır. Başa örtülen eşarp, şal, bone veya başa takılan sarık, takke vb. şeyler elin başa dokunmasına engeldirler.

Abdest almada elin başa teması şarttır.

Abdest alan kadın veya erkek başındakini çıkaramıyorsa o zaman örttüğü veya taktığı şeyin altından, elini ıslak olarak başına dokundurur. Mesh tamam olur. Meshi başın her tarafından yapmak caiz olduğu gibi ön tarafına doğru yapmak faziletlidir.

Soru: Elmas, inci, pırlanta gibi pahalı madenlere neden zekat verilmez?

Cevap: Hanımefendilerin ziynet olarak kullandığı altın ve gümüşe zekat düşer ancak elmas, zümrüt vb. zekat  düşmez. Altın ve gümüşe zekat düşer çünkü zekatın şartı olan hükmi nema (artabilme özelliği) kendisinde vardır. Ayrıca paradır ve genelde tedavülde mevcut olan bir şeydir. Elmas, inci vb. madenlere zekat (ticari amaçla olmadığında) düşmez. Çünkü para değildir ve genelde altın, gümüş gibi tedavülde olan bir şey değildir. "Bunlar çok değerlidir" diyerek "zekat verilmesi gerekir" demek doğru olmaz. Çünkü zekat verilmesi için tek ölçüt değerli olmak değildir. Mesela bir fabrikatörün fabrikası belki milyonlarca lira değerindedir. Bu da bir zenginlik ölçütü olarak kabul edilebilir ama bizzat fabrikaya zekat düşmez. Kazancına zekat düşer.

Soru: Kadınların kullandığı küpe, kolye, zincir ve gerdanlık gibi süs eşyaları için zekat vermek gerekir mi?

Cevap: Evet, gerekir. Bunlara altın yüzük de dahildir. (Sadece yüzük nisaba ulaşmayınca zekatı verilmez. ) Altın ve gümüşten yapılmış süs ve ziynet eşyaları nisaba ulaşmışsa zekatlarını vermek farzdır. (nisab; altında en az 80.18 gr. gümüşte ise en az 561.2 gr. )

Ayrıca, üzerlerinden bir kameri yıl ( 354 gün ) geçmesi gerekir. Kırkta biri yani  % 2.5 nispetinde zekat verilir.

Ama evde süs ve zinet eşyası olarak bulunan ve ticaret için olmayan inci, pırlanta taş, yakut, mercan, zümrüt gibi süs eşyalarından zekat verilmez.

Soru: Cuma namazının farzını kılarken sehiv secdesini gerektiren bir durum olursa ne yapmak gerekir?

Cevap: Bu durumda sehiv secdesi terk edilir. Cemaatten birinin hatası veya yanılması imamı hiçbir şekilde etkilemez ama imam vakit namazını kıldırırken yanılır veya hata yaparsa arkasındaki cemaatiyle beraber sehiv secdesi yapması vaciptir.

Ancak cuma ve bayram namazında durum farklıdır. Eğer cuma ve bayram namazında cemaat kalabalık olur ve sehiv secdesi gerektiren bir durum meydana gelirse, karışıklığa meydan vermemek için sehiv secdesi yapılmaz.

Selam ve hürmetlerimle…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.