Beklenen büyük deprem nerede olacak? Beklenen büyük deprem hangi ilimizde olacak?

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen Marmara depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Peki, beklenen büyük deprem nerede olacak? Naci Görür, beklenen büyük deprem hakkında neler söyledi?

Beklenen büyük deprem nerede olacak? Beklenen büyük deprem hangi ilimizde olacak?
Yayınlanma:

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (ÇOSB) Konferans Salonu'nda düzenlenen "Endüstriyel binalar için deprem analizi" başlıklı panele, Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür de konuşmacı olarak katıldı. Panele, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, iş insanları ve birçok kişi de katıldı. Panel, Sözdinler'in açılış konuşmasıyla başladı.

Sözdinler'in açılış konuşmasının ardından Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük depremin bölgeye etkileri ve alınabilecek tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu. Ayrıca Görür, beklenen büyük depremin nerede olacağı hakkında da konuştu.

screenshot-1-001.jpg

Çerkezköy Bakış gazetesinin haberine göre, Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi tarafından davet edildiğinde yoğun programına rağmen gelmeyi tercih ettiğini belirtti. Geliş amacının halkı bilgilendirmek olduğunu ifade eden Görür, beklenen büyük depremin nerede olacağına dikkat çekti. Açıklamasında, "Ben, bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığını tehlikeye sokacağını düşünüyorum. Bir yer bilimci ve bilim insanı olarak, neden Türkiye'nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığının tehdit altında olabileceğini düşündüğünüzü sorabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Görür, beklenen büyük depremin gerçekleştiğinde Türkiye'nin ekonomik bağımsızlığını kaybedeceğini vurgulayarak, Marmara Bölgesi'nin Türkiye'nin ekonomik açıdan en önemli bölgesi olduğunu söyledi. Bölgenin ülkenin ekonomik can damarlarını içerdiğini belirten Görür, "Tüm üretim tesisleri ve fabrikalar bu bölgede toplanmış durumda. Yani tüm yumurtalar aynı sepete konulmuş durumda ve üstelik Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının yüzde 60'ından fazlasını içeren bir bölge" şeklinde konuştu.

screenshot-2.jpg

BEKLENEN BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK?

Naci Görür'ün açıklamalarına göre, beklenen büyük deprem Marmara Bölgesi'nde olacak. Marmara Bölgesi Türkiye'nin ekonomik ve ticari açıdan büyük bir kısmını oluşturuyor ve Anadolu'nun beslendiği bir bölge konumunda bulunuyor. Görür, Marmara Bölgesi'nin çökmesi ve sanayinin durması durumunda Türkiye'nin ekonomik açıdan büyük bir kriz yaşayacağını vurguladı. Ayrıca, Marmara Denizi'nden geçen aktif bir fay hattının olduğunu ve tarih boyunca yaklaşık her 250 yılda bir deprem ürettiğini belirtti. Son depremin 1766 yılında gerçekleştiğini ve bu nedenle depremin tekrarlamasının zamanının geldiğini ifade etti.

Görür, Anadolu'nun her yıl 2.5 santimetre Batı'ya doğru kaydığını ve bu hareketi sensörler ve izlemelerle tespit ettiklerini söyledi. Bu doğrultuda Marmara Denizi'nde en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ve bu depremin Kumburgaz Fayı üzerinde gerçekleşeceğini belirtti. Marmara Denizi'nde büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Görür, "1912'de Batı'da, 1999'da Doğu'da deprem oldu, bu arada 1766'dan beri deprem olmadı. Marmara kesinlikle kırılacak çünkü bu duruma sismik boşluk diyoruz" şeklinde konuştu.

1999 yılından bu yana Marmara Denizi'nde büyük bir deprem olma olasılığının her an arttığını belirten Naci Görür, "Marmara'da beklediğimiz deprem yakın zamanda olacak. Marmara Denizi'nde 1999 yılından 2014 yılına kadar araştırmalar yaptık" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.