BMGK, İsmail Haniye için toplanacak: Kritik toplantı bugün

BM Güvenlik Konseyi, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik suikastın ardından acil bir oturum düzenleyecek.

BMGK, İsmail Haniye için toplanacak: Kritik toplantı bugün
Yayınlanma:

İran tarafından talep edilen toplantı, Rusya, Cezayir ve Çin tarafından da destekleniyor. BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının bugün yerel saatle 16.00'da gerçekleşeceğini duyurdu.

İsmail Haniye, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da sabaha karşı Haniye'nin kaldığı konuta saldırı düzenlendiğini açıkladı. Suikastte İsmail Haniye hayatını kaybetti. İran ve Hamas, suikastı İsrail'e atfetti. İsrail henüz saldırıyı üstlenmedi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Beyrut ve Tahran'daki saldırıların ardından taraflara ve uluslararası topluma çağrıda bulunarak, tüm Orta Doğu'yu savaşa sürükleyebilecek faaliyetlerden kaçınılmasını istedi. Guterres, bölgede tansiyonun daha da artmaması için temkinli ve sorumlu bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini vurguladı.

İSMAİL HANİYE KİMDİR?

1962 yılında Gazze'de doğan İsmail Haniye, Hamas'ın kuruluşundan itibaren önemli bir figür olarak biliniyor. İsrail tarafından defalarca hapse atılan ve 2003 yılında suikast girişiminden kurtulan Haniye, 2006'da Hamas'ın seçimleri kazanmasının ardından kısa bir süre Filistin Başbakanı olmuştu. 2017 yılında Hamas'ın siyasi büro başkanlığına seçilen Haniye, Katar, ABD ve Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Hamas heyetine liderlik ediyordu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.