Bugüne kadarki en sıcak ay ölçüldü: 2024 Haziran!

Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Haziran 2024’ün bugüne kadarki en sıcak haziran olduğunu açıkladı. Bu ay, küresel ortalama sıcaklığın ardı ardına rekor kırdığı 13. ay olarak tarihe geçti. C3S tarafından yayımlanan rapora göre, haziran ayındaki sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 1 buçuk derece üzerinde gerçekleşti.

Bugüne kadarki en sıcak ay ölçüldü: 2024 Haziran!
Yayınlanma:
Güncelleme:

DW Türkçe’nin haberine göre, 2015 Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmanın sanayi öncesi döneme kıyasla en fazla 1 buçuk derece artışla sınırlandırılmasını hedefliyordu. Ancak Copernicus’un verilerine göre, Temmuz 2023 ile Haziran 2024 arasındaki dönemde küresel sıcaklık artışı sanayi öncesi ortalamanın 1,64 derece üzerinde kaydedildi.

İklim bilimciler, 13 ay süren rekor sıcaklık serisini “olağan dışı” olarak nitelendirdi ve 2015 ile 2016 yıllarında da benzer sıcaklık artışlarının yaşandığını belirtti.

HAZİRAN AYI SICAKLIK REKORLARI

Rapora göre, haziran ayı ortalama yüzey hava sıcaklığı 16,66 derece olarak ölçüldü. Bu, Haziran 2023’teki rekorun 0,14 derece üzerinde. Haziran ayında Avrupa’daki ortalama sıcaklık, 1991-2020 Haziran aylarının ortalamasının 1,57 derece üzerinde seyretti.

Sıcaklıklar, Avrupa’nın güneydoğusu ve Türkiye’de yüksek seyrederken, Batı Avrupa, İzlanda ve kuzeybatı Rusya’da ortalamaya yakın veya altında kaldı.

YOĞUN YAĞIŞ VE SEL ETKİSİ

Geçen haziran, İzlanda, Orta Avrupa ve Güneybatı Avrupa’da “ortalamadan daha yağışlı” geçti. Yoğun yağışlar Almanya, İtalya, Fransa ve İsviçre’nin bazı bölgelerinde sellere neden oldu.

DÜNYA GENELİNDE SICAKLIK ARTIŞI

Avrupa dışında, geçen ay sıcaklıklar doğu Kanada, batı ABD, Meksika, Kuzey Sibirya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Batı Antarktika’da ortalamanın üzerindeydi. Copernicus Direktörü Carlo Buontempo, bu gelişmelerin iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde gösterdiğini ve sera gazı emisyonlarının azaltılmaması durumunda yeni rekorların kaçınılmaz olacağını belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.