Büyük şirketlere Bakan Şimşek'ten yakın takip!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimleri ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Şimşek, riskli görülen 3.400 büyük şirketin izaha davet edileceğini, vergide adalet ve etkinliği sağlamaya yönelik denetimlerin artacağını duyurdu. Yapılacak denetimlerin, özellikle büyük şirketlerde vergi matrahlarının doğru beyan edilip edilmediğini kontrol etmeye yönelik olacağını belirtti.
VERGİDE ADALET VE ETKİNLİK HEDEFİ
Bakan Şimşek, büyük şirketlerin vergi yükümlülüklerine uyup uymadığının yakından takip edileceğini vurgulayarak, “Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde sahada büyük şirketlere yönelik çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Dürüst mükellefin her zaman yanındayız, ancak çok kazanan ve az vergi ödeyen mükelleflerin de takibini bırakmıyoruz” dedi. Bu çalışmaların, Vergi Denetim Kurulu’na bağlı 500 vergi müfettişi tarafından 31 ilde yürütüleceğini ekledi.
İZAHA DAVET: BÜYÜK ŞİRKETLERE YOĞUN DENETİM
Bakan Şimşek, risk analizi çalışmaları sonucunda 3.400 büyük şirketin izaha davet edileceğini, denetimlerin ilk aşamada İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi büyük şehirlerde yoğunlaşacağını ifade etti. İzaha davet edilecek mükelleflerin, enflasyon düzeltmesi hükümlerinin mevzuata aykırı olarak uygulanması, kayıt dışı hasılat elde edilmesi gibi çeşitli konular hakkında hesap verecekleri belirtildi.
SOSYAL MEDYA GELİRLERİ DE MERCEK ALTINDA
Denetimler kapsamında sosyal medya gelirlerinin de beyan edilmemesi gibi konuların izaha davet edilen mükelleflere sorulacağını söyleyen Şimşek, “Yapılan hesaplamalara göre izaha davet edilecek büyük şirketlerin yaklaşık 23 milyar lira tutarındaki vergi matrah farkını eksik beyan ettiği belirlendi” dedi. İzaha davet sonrası belirtilen matrahlar üzerinden hesaplanacak milyarlarca liralık verginin kamuya geri kazandırılması öngörülüyor.
DÜRÜST MÜKELLEFE KORUMA, VERGİDE ADALET
Şimşek, vergi yükümlülüklerini yerine getiren dürüst mükelleflerin korunacağını, ancak izahı yeterli bulunmayan veya izaha davet edilmesine rağmen yanıt vermeyen mükelleflerin vergi incelemesine sevk edileceğini belirtti. Bu kapsamda, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye hız kazandırarak, vergide adaleti sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.