Büyük Taarruz nedir? Büyük Taarruz ne zaman oldu? Büyük Taarruz nerede başladı? Büyük Taarruz‘da yaşananlar?

Büyük Taarruz, Mustafa Kemal Atatürk komutasında 26 Ağustos’ta Afyon Kocate’de başlayarak 30 Ağustos günü Zafer ile sonuçlanan Yunan Ordusunu yurttan atmayı amaçlayan bir saldırı harekatıdır. Büyük Taarruz ne zaman oldu? Büyük Taarruz nerede başladı? Büyük Taarruz’da yaşananlar? İşte detaylar…

Büyük Taarruz nedir? Büyük Taarruz ne zaman oldu? Büyük Taarruz nerede başladı? Büyük Taarruz‘da yaşananlar?
Yayınlanma:

1919'da, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'nı bahane ederek Anadolu'yu işgal etmeye başladı. Türk ordusu silahsız bırakılmış ve millet zor bir duruma sürüklenmişti. Ünlü yazar Halide Edip Adıvar, "Türk'ün Ateşle İmtihanı" adlı eserinde bu dönemin zorluklarını anlatırken, İtilaf Devletleri'nin İstanbul'a, Fransızların Adana'ya, İngilizlerin Urfa, Maraş, Samsun ve Merzifon'a, İtalyanların ise Antalya ve Anadolu'nun güneybatısına yerleşmesini ele alır. Yunan ordusu ise 15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıkarma yaparak işgale katıldı.

KUVAİMİLLİYE HAREKATI BAŞLADI

Bu zor günlerde, Türk milleti tarihten aldığı güçle "millet olma bilinci" içinde Kuvayımilliye hareketini başlattı. Ülkenin önünde iki seçenek vardı: Ya işgalcilere boyun eğilecek ya da yeniden diriliş mücadelesiyle ülke özgürlüğüne kavuşacaktı.

2.jpg

Bu süreçte, TBMM'nin açılmasıyla işgalci güçler, Atatürk ve silah arkadaşlarına karşı baskılarını artırdı. Özellikle Batı Cephesi'nde yoğunlaşan çatışmalar, Polatlı'ya kadar ilerleyen Yunan ordusunun durdurulması gerektiğini gösterdi. 1921'de, vatan savunucuları, Çanakkale'de kazandıkları zaferden aldıkları ilhamla Sakarya'da 22 gün 22 gece süren şiddetli çatışmaların ardından Yunan ordusunu durdurdu.

HAZIRLIKLARI BİR YIL SÜRDÜ

Büyük Zafer'in bir yıl süren hazırlıkları sonucunda, 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlattı. Kocatepe'de Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak) ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) ile birlikte harekatı yöneten Mustafa Kemal Paşa, Türk ordusunu taarruza geçirdi. Türk askerleri, 27 Ağustos sabahı tüm cephelerde yeniden taarruz ederek, aynı gün Afyonkarahisar'ı düşman işgalinden kurtardı.

3.jpg

29 Ağustos gecesi, komutanlar durumu değerlendirerek, taarruzu hızla sonuçlandırmak için harekete geçme kararı aldı. 30 Ağustos'ta, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat yönettiği Dumlupınar'daki meydan muharebesinde, kahraman Türk askerleri Yunan birliklerini kuşatıp imha etti. 30 Ağustos'ta kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı'ndaki en büyük zaferi oldu.

“ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ’DİR! İLERİ!”

Zaferin ertesi günü, 31 Ağustos'ta Zafertepe Çalköy'de bir evin bahçesindeki kırık bir kağnının üzerinde harita açan Mustafa Kemal, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa ile birlikte durum değerlendirmesi yaptı. Yunan ordusunun yeniden toparlanmasını önlemek amacıyla İzmir'e ilerleme kararı alındı.

4.jpg

Mustafa Kemal Paşa, bu büyük zaferin ardından, Türk ordusuna unutulmaz emrini verdi: "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" Bu emirle, 9 Eylül'de İzmir'e ulaşan Türk ordusu, Yunan kuvvetlerini denize dökerek Kurtuluş Savaşı'nı zaferle taçlandırdı.

5.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.