Çiçek bamyanın kilosu altınla yarışıyor

Amasya'nın Taşova ilçesinde yetiştirilen tescilli çiçek bamyasının kurusu, bu yıl altınla rekabet eder hale geldi. Kilosu bin TL'den satışa sunulan çiçek bamyasının kurusu, üreticiler ve alıcılar arasında büyük ilgi görüyor.

Çiçek bamyanın kilosu altınla yarışıyor
Yayınlanma:

Amasya'nın Belevi köyünde üretilen çiçek bamyasının, sarı rengi ve parasal değerini koruması nedeniyle "sarı altın" olarak adlandırıldığını belirten Ahmet Taşova, “Bamya bizim için sarı altın. Çünkü peşin paraya satılıyor. Altın gibi hemen paraya çevrilebiliyor” dedi.

Gece saatlerinde bile alıcıların üreticinin kapısına kadar geldiği belirtilirken, bu yıl il genelinde 2 bin 450 ton bamya üretimi bekleniyor.

ŞEHİR EKONOMİSİNE KATKI

Amasya Valisi Yılmaz Doruk, çiçek bamyasının şehir ekonomisine yaklaşık 350 milyon TL katkı sağladığını açıkladı. Yaz boyunca sabah erken saatlerden itibaren toplanan bamyalar, iğne yardımıyla ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Bamyanın hasadı, meşakkatli bir süreç olup, özellikle Konya ve Kayseri'de düğün ve mevlitlerde baş yemek olarak tüketiliyor.

AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, bamyanın toplama, ipe dizme ve kurutma aşamalarının büyük emek gerektirdiğine dikkat çekerek, “Bamya niye pahalı?” sorusunun bu emek ve süreçle ilgili olduğunu belirtti.

BU BAMYALAR GÜNEŞTE KURUTULUYOR

Ancak, maliyetlerin artması nedeniyle bazı üreticiler, Afrika'dan getirilen bamyaların piyasada yer aldığını ve bu bamyaların Amasya çiçek bamyası ile arasındaki farkları vurguladı. Çaydibi köyünden Cemalettin Bak, Amasya bamyasının güneş ortamında toplandığını ve gölgede kurutulduğunu, bu nedenle renginin sarı olduğunu ifade etti.

Belevi köyünde düzenlenen bamya hasadına AK Parti İl Başkanı Ekrem Toto ve İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin de katıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.