Damak çatlatan 'kömbe'ye talep patlaması yaşanıyor!
6 Şubat depremlerinde yerle bir olan Hatay'da tarihi Uzun Çarşı'daki tatlıcı esnafı, coğrafi işaret tescilli kömbenin yapımına devam ediyor. Damak çatlatan bu lezzete ilgi gösteren vatandaşlar bir nebze de olsa buruk geçen bayramda yüzleri güldürdü.
Hatay'daki tarihi Uzun Çarşı'da bulunan tatlıcı esnafı, coğrafi işaret tescilli kömbenin yapımını sürdürüyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde çok sayıda iş yerinin yıkıldığı tarihi çarşıda, işletmeleri ayakta kalan ya da onarım çalışmalarını tamamlayan tatlıcılar üretimlerine devam ediyor.
Tarihi çarşıdaki tatlıcı esnafı, 2022'de coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Hatay kömbesini müşterileriyle buluşturuyor.
HATAY KÖMBESİ NASIL YAPILIYOR?
Hatay kömbesi, hamuruna 7 farklı baharat katılarak cevizli, susamlı, hurmalı ve fıstıklı olmak üzere 4 çeşit halinde hazırlanıyor. Özenle hazırlanan kömbeler, taş fırınlarda pişiriliyor.
Bayramların vazgeçilmesi olan bayram kurabiyesi kömbe, alışverişe çıkan vatandaşlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Hatay'ın tarihi Uzun Çarşı'da tatlıcılık yapan Şahap Fansa, kömbeye talebin yoğun olduğunu söyledi.
TALEPLERE YETİŞMEYE ÇALIŞIYORLAR
Talebi karşılamak için kolları sıvadıklarını belirten Fansa, "Depremler nedeniyle içimiz buruk olsa da kömbe yapımına devam ediyoruz. Kömbe, Hatay'ın önemli tatlılarından biri." dedi.
Esnaf Mehmet Tanrıseven ise bayram tatilinde yoğun mesai yaptıklarını belirterek çalışmalarını şu sözlerle ifade etti:
"Ramazanın son günlerinde evlerimizden kömbe kokuları yayılırdı. Depremlerde evler, işletmeler yıkıldı. Bizler de çarşı esnafı olarak görevi üstlendik, kömbeleri hazırlıyoruz. Hemşehrilerimiz de kömbelerini bizden alıyor."
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.