Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden 'Domuz ithalatı' iddiasına yalanlama

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada ve bazı basın organlarında yer alan "Sudan'dan domuz eti ithalatı yapıldığı" iddialarını kesin bir dille yalanladı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden 'Domuz ithalatı' iddiasına yalanlama
Yayınlanma:

Yapılan açıklamada, uluslararası ticarette kullanılan malların “Armonize Sistem” (GTP) adı verilen bir sistemle sınıflandırıldığı, sığır, koyun ve keçi sakatatları gibi ürünlerin 02.06 GTP kodu altında toplandığı belirtildi. Ancak bu sınıflandırmanın, her ürünün ticarete konu olduğu anlamına gelmediği vurgulandı.

Açıklamaya göre, 2017'de imzalanan fakat henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nda da birçok farklı GTP kodu yer almakta. Bu kodların bulunması, söz konusu tüm ürünlerin ithal edileceği anlamını taşımıyor. Geçmiş ithalat verileri incelendiğinde ise, Türkiye'nin Sudan'dan 02.06 GTP kodu altında yer alan sakatatları ithal etmediği net bir şekilde görülmekte.

Öte yandan, açıklamada, Sudan’ın herhangi bir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihraç ettiğine dair de bir bulgu bulunmamaktadır. Sudan, Afrika’nın en büyük üçüncü, dünyanın ise 15'inci büyük ülkesi olarak Arap ve Afrika pazarlarına erişim sağlayan önemli bir ticaret kapısıdır. COMESA ve Arap Ligi üyelikleriyle Türkiye, Sudan ile imzalanan anlaşmalar sayesinde geniş bir ticaret yelpazesinden faydalanabilecek ve 47 milyonluk Sudan pazarında daha avantajlı koşullara erişebileceği aktarıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.