Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden 'Domuz ithalatı' iddiasına yalanlama
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada ve bazı basın organlarında yer alan "Sudan'dan domuz eti ithalatı yapıldığı" iddialarını kesin bir dille yalanladı.
Yapılan açıklamada, uluslararası ticarette kullanılan malların “Armonize Sistem” (GTP) adı verilen bir sistemle sınıflandırıldığı, sığır, koyun ve keçi sakatatları gibi ürünlerin 02.06 GTP kodu altında toplandığı belirtildi. Ancak bu sınıflandırmanın, her ürünün ticarete konu olduğu anlamına gelmediği vurgulandı.
Köfteci Yusuf'ta domuz eti iddiası: "Sıfır gümrükle domuz eti ithal etme anlaşması yapıldı..."
Açıklamaya göre, 2017'de imzalanan fakat henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nda da birçok farklı GTP kodu yer almakta. Bu kodların bulunması, söz konusu tüm ürünlerin ithal edileceği anlamını taşımıyor. Geçmiş ithalat verileri incelendiğinde ise, Türkiye'nin Sudan'dan 02.06 GTP kodu altında yer alan sakatatları ithal etmediği net bir şekilde görülmekte.
Öte yandan, açıklamada, Sudan’ın herhangi bir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihraç ettiğine dair de bir bulgu bulunmamaktadır. Sudan, Afrika’nın en büyük üçüncü, dünyanın ise 15'inci büyük ülkesi olarak Arap ve Afrika pazarlarına erişim sağlayan önemli bir ticaret kapısıdır. COMESA ve Arap Ligi üyelikleriyle Türkiye, Sudan ile imzalanan anlaşmalar sayesinde geniş bir ticaret yelpazesinden faydalanabilecek ve 47 milyonluk Sudan pazarında daha avantajlı koşullara erişebileceği aktarıldı.
???? Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında yer alan, "Sudan’dan domuz eti ithalatı yapıldığı" yönündeki iddialar külliyen yalandır.
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) October 9, 2024
Tüm dünyada ticarete konu olan mallar “Armonize Sistem” (GTP) adı verilen sistemle tanımlanmakta ve kodlanmaktadır.… pic.twitter.com/S0vlmatPyv
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.