Doğanın sessiz hikayelerini anlatan Fotoğrafçı Gülin Yiğiter'in yolculuğu

Gülin Yiğiter, “Fotoğraf, insan hayatına dokunarak yaşanmışlıkları ölümsüzleştirmenin bir yolu. TFMD'den aldığım ödül, kariyerimde bir onur kaynağı ve gelecekte daha büyük projelere imza atmak için motivasyon sağlıyor.” dedi.

Doğanın sessiz hikayelerini anlatan Fotoğrafçı Gülin Yiğiter'in yolculuğu
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Gülin Yiğiter, fotoğraf sanatında başarı merdivenlerini hızla tırmanıyor. 2013 yılında doğa manzaralarını ölümsüzleştirme tutkusu ile başladığı fotoğraf yolculuğunda ulusal ve uluslararası birçok yarışmada ödül kazanan Yiğiter, belgesel, manzara ve drone çekimlerine yönelerek kendine özgü bir tarz geliştirdi.

Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (EFSA) üyesi olarak aktif şekilde çalışmalarını sürdüren başarılı fotoğrafçı, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin (TFMD) düzenlediği yarışmada Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri Ödülü’nü kazanarak büyük bir başarıya imza attı.

Fotoğrafa merakınız ne zaman ve nasıl başladı?

2013 yılında yürüyüş yaparken görmüş olduğum doğa manzaralarına, insan yaşamlarına şahit olduğum zaman yaşadığım o güzel anları ölümsüzleştirme ihtiyacı hissettim ve fotoğrafa başladım.

1-001.jpg

Fotoğrafın hangi dalına daha çok ilgi duyuyorsunuz?

Fotoğrafa başladığım ilk zamanlarda ilgi alanım çeşitlilik gösterse de zamanla belgesel, manzara ve drone çekimlerine yönelip bu alanlarda çekim yaparken kendimle daha çok bütünleştim.

Fotoğraf eğitimi alıyor musunuz? Örnek aldığınız fotoğraf sanatçıları kimlerdir?

Fotoğraf ile ilgili var olan bilgi birikimimi görsel eğitim kitapları, eğitim videoları ve gelişen teknolojiyi takip ederek edindim ve teknik bilgileri sahada uygulayarak daha iyi olma yolunda hala çabalıyorum.

1-1.jpg

FOTOĞRATA SAĞLIKLI İLETİŞİMİN ÖNEMİ

Fotoğraf çekerken en çok dikkat ettiğiniz şeyler nelerdir?

Fotoğraf çekerken dikkat ettiğim ilk şey sağlıklı bir iletişim; belgesel fotoğrafı ya da insan çekimi yapıyorsam önce iletişime geçip hayatlarına dokunduktan sonra yaşanmışlıklarını fotoğrafıma yansıtmaya çalışıyorum böylece fotoğraflarımın yaşamlarından izler taşıdığına inanıyorum.

TFMD fotoğraf yarışmasına katılmaya karar verme süreciniz nasıldı? Yarışmaya katılmaya nasıl karar verdiniz? Yarışmaya katılmaya ne sizi motive etti?

Uzun bir süre fotoğraf çektikten sonra fotoğraflarınız geniş kitlelere ulaşmasını ve tanınmayı arzuladığımız için yarışmalar bu anlamda cazip gelmeye başladı. Bu sebeple ulusal ve uluslararası yarışmaların takibini yakından yapıyorum. TFMD’nin yapmış olduğu yarışma ilanını takip ederek yayınlanan kategorilere duygusuna güvendiğim fotoğraflarımı gönderdim.

1-2.jpg

TFMD Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri Ödülü'nü kazanınca neler hissettiniz? Çevrenizden gelen tepkiler nasıl oldu? Bu ödülün sizin için anlamı nedir?

Bugüne kadar birçok yarışma organizasyonunda ödül ve derece almış olsam da TFMD’nin düzenlemiş olduğu yarışma benim için prestijli bir yarışma olduğu için TFMD’den ödül almak benim için heyecan ve ayrı bir onur kaynağı oldu ve bu başarım fotoğraf camiası ve yakın çevrem tarafından çok güzel tepkiler aldı bu da benim için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu.

Fotoğraf çekme sürecinizde hangi konulara özellikle odaklanıyorsunuz? İlham aldığınız kaynaklar nelerdir?

Fotoğrafa çıktığımda özellikle şu konuyu çekmek istiyorum diye bir yol izlemiyorum. O anda bulunduğum ortamda dikkatimi çeken ya da duygu olarak beni kendine çeken bir konu olduğunda fotoğrafı çekiyorum.

1-4.jpg

Fotoğrafçılıkta kendi tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

Bu benim tarzım dediğim zaman tek bir alana yoğunlaşmış gibi bir izlenim yaratabiliyor. Özellikle fotoğrafçılıkta tarzım budur diyemiyorum. Çünkü genel olarak hangi alanda olursa olsun fotoğraf çekerken mutlu olduğum için bu konuda perspektifimi geniş tutuyorum.

FOTOĞRAFÇILARA ÖNEMLİ TAVSİYELER

Fotoğrafçılıkla ilgilenen diğer genç yeteneklere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Bu konuya kendimden yola çıkarak cevap verecek olursam öncelikle fotoğrafçılık üzerine teknik bilgileri öğrenmeli ve sürekli pratik yapmalılar. Ayrıca bana çok faydası olduğuna inandığım için bu süreçte hem kendi ülkemizdeki fotoğrafçıların ürettiği fotoğrafları hem de çeşitli ülkelerdeki başarılı fotoğrafçıların ürettiği fotoğraf izlemeliler. Bu onların fotoğraf gözünü geliştirmekle kalmayıp görmüş olduğu kültür çeşitliliği ile geniş bir bakış açısına sahip olacaklardır.

1-3.jpg

Gelecekteki projeleriniz ve hedefleriniz nelerdir? Hangi alanlarda daha fazla çalışmayı planlıyorsunuz?

Söz konusu fotoğraf olunca sürekliliği olan hedeflerim var diyebilirim çünkü fotoğrafçılık sürekli gelişen ve değişen bir alan. Hem ülkemizde hem dünya genelinde yapılacak projelerde başarı elde ederek adımın geçmesi benim için onur kaynağı olacaktır bu yüzden fotoğraf çekmek ve kendimi daha çok geliştirmek her zaman öncelikli hedefim olacaktır. Bunun dışında bu ara özellikle drone çekimlerine ağırlık verip bu alanda kendimi geliştirmek için çalışmalar yapıyorum.

Fotoğrafçılık kariyerinizde karşılaştığınız en büyük zorluk nedir ve nasıl üstesinden geldiniz?

Günümüz şartlarını düşününce en büyük zorluğu son birkaç sene de artan ulaşım ve konaklama maliyetleri yüzünden yaşadım. Farklı şehirlerde fotoğraf çekmek istediğim zaman eskiye oranla yapmak istediğim gezi rotalarında sayı düşüşüne gitmek zorunda kalabiliyorum.

Fotoğrafçılıkta en sevdiğiniz ve en zorlandığınız yönleri nelerdir? Bunlarla başa çıkma stratejileriniz nelerdir?

En sevdiğim yönü yeni yerler ve insanlar keşfetmek oluyor. Zorlandığım yanı ise yolculuk süreci ve bazen insanların fotoğraf çektirmek istememeleri oluyor bunu bazen saygı duyarak bazen de doğru iletişim ve şirinlik yaparak ikna etme çalışıyorum.

1-4-001.jpg

FOTOĞRAFTA BAKIŞ AÇISI

Fotoğraf çekerken teknik detaylara ne kadar odaklanıyorsunuz? Teknik becerilerinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

Fotoğraf çekerken doğru pozlama doğru kadraj gibi teknik detaylara sahada dikkat etmeye özen gösteriyorum tereddütte kaldığım fotoğraflarda ise deneyimi ve bilgi sahibi olan arkadaşlarıma fotoğrafımı sunarak varsa eksik yanlarım onu giderip kendimi geliştiriyorum.

Fotoğrafçılıkta kendi tarzınızı bulurken hangi aşamalardan geçtiniz? Başkalarının tarzlarından etkilenme ve kendi kimliğinizi bulma süreciniz hakkında konuşabilir misiniz?

Fotoğrafçılıkta kendi tarzımı belirlerken belirli bir aşamadan geçerek değil de fotoğraf çekerken ya da fotoğraf izlerken en çok keyif aldığım ve beni düşünmeye sevk eden alana yoğunlaşarak karar verdim.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.