Dünya genelinde tütün tüketimi ve Türkiye'deki 'sigara' kullanımı

Dünya genelinde her yıl binlerce insanın yaşamını tehdit eden ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan sigara bağımlılığına dikkat çekmek için 9 Şubat, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) girişimleriyle "Sigarayı Bırakma Günü" olarak kabul ediliyor.

Dünya genelinde tütün tüketimi ve Türkiye'deki 'sigara' kullanımı
Yayınlanma:

Sigara, içinde barındırdığı binlerce zararlı kimyasal ile ölümcül bir tehdit oluşturuyor. Kalp hastalıkları, akciğer kanseri, solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok ciddi sağlık sorununun başlıca nedeni olan sigara, sadece kullanıcısına değil, etrafındaki herkese de zarar veriyor. Dünya genelinde 8 milyondan fazla kişi, tütün kullanımına bağlı ortaya çıkan hastalıklardan hayatını kaybediyor.

TÜRKİYE İLK SIRALARDA

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye 15 yaş ve üzeri nüfusta her 4 kişiden en az birinin sigara kullandığı ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye, kişi başına günlük sigara tüketim adedi sayısında dünya birincisi olarak öne çıkarken, bu durum sigara kullanımının endişe verici bir boyutta olduğunu gösteriyor.

Türkiye'de 15 milyondan fazla kişinin sigara içtiği ve yaklaşık 20 milyon kişinin düzenli sigara içicisi olduğu belirtiliyor.

DSÖ verilerine göre dünya genelinde, 2020 yılında 1,26 milyar olan tütün kullanımı 2022 yılında 1,24'de milyara düştü.

EN ÇOK TÜTÜN KULLANAN BÖLGELER

Güney-Doğu Asya'da 411 milyon kişi tütün tüketirken Batı Pasifik'te 370 milyon, Avrupa'da 179 milyon, Amerika'da 133 milyon, Doğu Akdeniz'de 92 milyon ve Afrika'da 60 milyon kişi tütün kullanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.