Ekmek hakkında bunları biliyor muydunuz?

Tarım ve Orman Bakanlığının sitesinde yer alan “Bunları biliyor muydunuz?” köşesinde gıda ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili asgarî teknik ve hijyen kriterleri, bitki koruma ürünü ve veteriner ilaç kalıntıları, katkı maddeleri, bulaşanları, numune alma, ambalajlama, etiketleme, nakliye, depolama ve analiz metotlarının ülkemiz standartlarını belirleyen mevzuat yayınlanıyor. anadolugazete.com.tr olarak sizler için her gün 3 soru 3 cevap ile bunlar hakkında bilgi vereceğiz.

Ekmek hakkında bunları biliyor muydunuz?
Yayınlanma:

Gıda Mevzuatına göre Türkiye’nin ihtiyaçları, tüketicilerin talepleri dikkate alınarak, Avrupa Birliği müktesebatı, FAO/WHO standartları ile global olarak kabul görmüş bilimsel temellere dayalı yaklaşımlar esas alınarak hazırlanıyor. Türk Gıda Kodeksi; gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili asgarî teknik ve hijyen kriterleri, bitki koruma ürünü ve veteriner ilaç kalıntıları, katkı maddeleri, bulaşanları, numune alma, ambalajlama, etiketleme, nakliye, depolama ve analiz metotlarının ülkemiz standartlarını belirleyen mevzuat bütünü olarak ifade ediliyor. Gıda mevzuatı olası fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik riskler göz önünde bulundurularak belirlenen kriterler bilimsel değerlendirmeler sonucunda güncelleniyor.

Ekmekle ilgili standardlar Gıda Mevzuatına göre şu şekildedir:

Bir ilde ekmek fiyatı 2 liraya düştü. Firmadan şaşırtan gerekçe - Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın.

EKMEKTE GRAMAJ SINIRLAMASI VAR MI? EKMEK EN AZ KAÇ GRAM OLMALI?

Tüketicinin yanıltılmaması, ekmek üretiminde ülke genelinde standardizasyon sağlanması, ekmek israfının önlenmesi amacıyla Bakanlığımızca ekmekte gramajla ilgili sınırlamalar getirilmiştir.

Normal ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 10’ar gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilebilir. Ekmek satışının yapıldığı yerde gramajın yapılması zorunludur. Yapılmayan yerler için bakanlığımıza başvuru yapılması gerekiyor.

Dünyanın Farklı Kültürlerindeki Ekmek Çeşitleri | Alaybeyi Blog

EKMEK FİYATLARINI KİM BELİRLİYOR?

Ekmek fiyat tarifelerinin belirlenmesine dair iş ve işlemler, “Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal Ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmelik” ve “Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik” kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlarca yürütülmekte olup Bakanlıkça düzenlenmiyor.

Hamur Yoğurma

EKMEKTE HANGİ KATKI MADDELERİ VAR? EKMEKLERDE SİSTEİN ADLI KATKI MADDESİ KULLANILIYOR MU?

Mevzuat gereği Ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ve ekşi hamur ekmeklerinde E 920 (L-Sistein) adlı katkı maddesi de dahil olmak üzere hiçbir katkı maddesinin kullanılmasına izin verilmiyor. Sadece adı geçen bu ekmeklerin yapımında kullanılan buğday unlarına un üretimi yapılan gıda işletmelerinde olmak üzere E 300 (Askorbik asit) katılmasına izin veriliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.