Ekonomi Koordinasyon Kurulu açıkladı :Enflasyonda belirgin gerileme bekleniyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), ekonomide dengelenme ve enflasyonu düşürme hedefleri doğrultusunda önemli kararlar aldı. Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin bir gerileme beklendiği ifade edildi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu açıkladı :Enflasyonda belirgin gerileme bekleniyor!
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, "Öncelikli hedefimiz olan fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine yönelik para politikasındaki sıkı duruşun maliye ve gelirler politikası ile desteklenmesiyle yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin bir gerileme bekliyoruz" denildi. Açıklamada ayrıca, ekonominin yol haritası olan 12'nci Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen eylemlerin kararlılıkla uygulandığı ve olumlu sonuçlar alındığı vurgulandı.

EKONOMİDE İYİLEŞME SİNYALLERİ

Açıklamada, cari açıkta düşüş, uluslararası kaynak girişlerinde artış, rezervlerde güçlenme ve risk göstergelerinde iyileşme görüldüğü belirtildi. İşgücü piyasasındaki güçlü görünüm korunurken, istihdamda tarihi yüksek seviyeye ulaşıldığı ve işsizlik oranının tek haneli seviyelerde seyrettiği ifade edildi. Fiyat istikrarının sağlanması amacıyla para politikasındaki sıkı duruşun maliye ve gelirler politikası ile destekleneceği ve yılın ikinci yarısında enflasyonda belirgin bir gerileme beklendiği dile getirildi.

KAMUDA TASARRUF VE VERİMLİLİK

EKK toplantısında, mali disiplinin güçlendirilmesi amacıyla 13 Mayıs 2024'te kamuoyuna açıklanan 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' de ele alındı. Bu paketle kamuda harcama kontrolü ve tasarrufların artırılması, yatırımların öncelikli alanlara yönlendirilmesi ile dezenflasyon sürecine önemli katkı sağlanmasının beklendiği vurgulandı.

YAPISAL REFORMLAR VE TARIMSAL ÜRETİM

Toplantıda, OVP'de takvimlendirilmiş ve 2024 yılı ilk yarısında tamamlanması öngörülen yapısal reformlarda gelinen aşama değerlendirildi ve çalışmaların hızlandırılmasına karar verildi. OVP'de öngörülen 81 eylemden 20'sinin 2024 yılı ilk çeyreği itibarıyla tamamlandığı, diğer eylemlere ilişkin çalışmalarda da önemli mesafe kaydedildiği belirtildi.

Ayrıca, tarımsal üretim planlaması ve yeni destek modeli detaylı olarak istişare edildi. Gıda arz güvenliğine yönelik stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranlarının belirlenerek üretim planlaması yapılacağı ve yeni teknolojilerin kullanımı ile verimliliğin artırılmasına yönelik adımların değerlendirildiği ifade edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.