Emekli maaşları için yeni gündem: Yüksek oran formülü!

Türkiye'de emekliliğe hak kazananların, daha yüksek emekli maaşı alabilmek için yıl sonuna kadar dilekçe vermeye yönelmesi, ciddi bir yığılma riski yaratıyor. Özellikle emeklilik dilekçesini bir yıl erteleyenlerin daha düşük maaş alacak olması, bu endişeyi tetikliyor. Ekonomi yönetimi ise bu duruma kalıcı bir çözüm arayışında.

Emekli maaşları için yeni gündem: Yüksek oran formülü!
Yayınlanma:

CNBCE.com'un haberine göre, Emekli maaşları, başvuru tarihindeki önceki yılın tüketici enflasyonu (TÜFE) ve büyüme oranı dikkate alınarak belirlenen güncelleme katsayısına göre hesaplanıyor. Bu katsayı, 2024 yılında yüzde 64,77'lik TÜFE ve yüzde 4,5'lik büyüme oranından oluşan 1,6612 olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca 2024'te emekli olacaklar, yüzde 86,16 oranında maaş zammından faydalanacaklar.

Ancak, 2025 yılında emeklilik dilekçesi verenler için katsayının 1,366 olması ve maaş zammının daha düşük kalması bekleniyor. Bu durum, 2025'te emeklilik dilekçesi vereceklerin yüzde 30 daha düşük maaş almasına yol açacak.

YIĞILMA RİSKİ SGK'YA YÜK GETİRİYOR

Ekonomi çevrelerinde, yüz binlerce kişinin bu farkı göz önünde bulundurarak 2024 yılı sonuna kadar emeklilik dilekçesi vermesi bekleniyor. Bu yığılma, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) için ciddi bir prim kaybı yaratırken, aynı zamanda maaş yükünün de ağırlaşmasına neden olacak. Sorunun sadece önümüzdeki yılı değil, 2030'a kadar uzanan bir dönemi etkileyebileceği belirtiliyor.

Çözüm: Emekli Maaşı İçin Geçmiş Yıl Katsayısı

Bu soruna karşı geliştirilen çözüm önerisi, emekli maaşlarının, emekliliğe hak kazanılan yıldaki en yüksek güncelleme katsayısına göre hesaplanması yönünde. Bu düzenleme ile sigortalılar hangi yıl dilekçe verirse versin, hak kazandıkları yıldaki en yüksek katsayıya göre maaş alacaklar.

Bu düzenlemenin hem enflasyon farklarının yol açtığı kayıpları önlemesi hem de emekli olmaktan ziyade çalışmaya teşvik etmesi amaçlanıyor. Ayrıca, enflasyonun kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşmesi durumunda, bu sorunun da kendiliğinden çözüleceği öngörülüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.