Enflasyon verilerinin ardından kira artış oranı belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte, milyonlarca kiracı ve ev sahibinin merakla beklediği kira artış oranı da netleşti. Yüzde 25'lik kira zam sınırının kalkmasının ardından ekim ayı için belirlenen tavan zam oranı yüzde 63,47 olarak açıklandı.

Enflasyon verilerinin ardından kira artış oranı belli oldu!
Yayınlanma:

Temmuz 2022’de yürürlüğe giren ve 1 Temmuz 2024’e kadar geçerli olan yüzde 25’lik kira artış sınırı, birçok kiracıyı enflasyondan koruyordu. Ancak bu sınırın kaldırılmasıyla birlikte kira artışları yeniden TÜFE'ye (Tüketici Fiyat Endeksi) bağlı olarak belirlenmeye başladı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, ekim ayında geçerli olacak kira artış oranı yüzde 63,47 oldu.

KİRALARDA ARTIŞ ORANI NASIL BELİRLENİYOR?

Kira artışları, 12 aylık ortalama TÜFE verilerine göre hesaplanıyor. Bu hesaplama yöntemi ile konut ve işyeri kiracıları için ekim ayında uygulanacak en yüksek zam oranı yüzde 63,47 olacak. Kiracılar ve mülk sahipleri, mevcut kira bedeline bu oranı ekleyerek yeni kira miktarını belirleyecek.

ÖRNEK KİRA HESAPLAMASI

Mevcut kira bedeli 10.000 TL olan bir kiracının, ekim ayında bu bedel üzerinden yapacağı yeni kira anlaşmasında, yüzde 63,47 oranında zam uygulanacak. Bu durumda, kiraya 6.347 TL zam yapılacak ve yeni kira bedeli 16.347 TL olarak belirlenecek.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.