Engellilerden yeni vergi paketine tepki büyük: Verilen haklar yontulmaya çalışılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından hazırlanan tasarruf tedbirleri kapsamında engellilere yönelik edinilmiş hakların sınırlandırılmasına tepkiler büyüyor. Konu hakkında açıklama yapan Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Başkan Vekili Mehmet Yüksel, “Bu adımlar verilen hakların yavaş yavaş geri alınma noktasında olduğunun en büyük örneğidir.” dedi.

Engellilerden yeni vergi paketine tepki büyük: Verilen haklar yontulmaya çalışılıyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından hazırlanıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak olan 2024 yılı Mevzuat Düzenlemeleri Önerileri kapsamında, ÖTV Kanunu'nda ÖTV istisnasından yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması; Taşıtların veraset yoluyla mirasçılara intikal etmesi durumunda, istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi, araç satış bedelinin her sene yeniden değerleme oranında artması yerine, bu oranın yarısı kadar artırılması, Cumhurbaşkanının yeniden değerleme oranında artan tutarı yüzde 50'sine kadar artırma yetkisinin kaldırılması veya ÖTV istisnasının tamamen kaldırılması ve yerine sosyal yardım teşviki getirilmesi ve engellilerin gelir durumları ve alınacak taşıtların yerli olması gibi kriterlerle düzenleme yapılması bekleniyor.

“BÖYLE BİR UYGULAMA KABUL EDİLEMEZ”

Tasarruf tedbiri kapsamında söz konusu düzenlemelere karşı Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Başkan Vekili Mehmet Yüksel, “ÖTV istisnasının yanı sıra araç sahibinin vefatından sonra mirasçıları vergiden muaf olarak yararlanırken bu muafın ortadan kaldırılması da gündemde. Böyle bir uygulama kabul edilemez.” diye konuştu.

untitled-1.jpg

Engelli vatandaşlara tanınan hakların geri alınması yönündeki adımlardan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, bu hakları suiistimal edenlere karşı yaptırım uygulanması gerektiğini ancak suiistimal edenlerin öne sürülerek tüm engellilerin haklarından mahrum bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

“VERİLEN HAKLAR YONTULMAYA ÇALIŞILIYOR”

Yüksel, “Suiistimallerin engellenmesini istiyoruz. Ancak suiistimaller bahane edilerek önümüze gelecek olan bu çalışmanın da elle tutulabilir bir yanı yok. Hak sahipleri büyük bir yük altına girecek. Engelli çocuklarını büyüten, bakan ailelere bu bir hediye mi olacak? Bu büyük bir yanlıştır. Engellilerin bu konudan etkilenmemesini istiyoruz. Bu konunun yeniden çalışılmasını istiyoruz. Vergi reformundan bu maddenin çıkarılmasını talep ediyoruz. Tasarruf gündeme gelince engellilere verilen haklar, yontulmaya çalışılmaktadır. Bu da ekonomik anlamda zorlanan engellileri büyük bir mağduriyete sürüklemektedir.” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.