Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik açıklamasına ilişkin, "Meclis Başkanımız kendi kanaatlerini ortaya koymuştur" dedi.
Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan, “Meclis Başkanımızın anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini, kendi düşüncelerini ortaya koymuştur. Şahsımla ilgiliyse benim başbakanlığımın başından itibaren bu konudaki düşüncelerim bellidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinde Grabar-Kitaroviç ile bir araya geldi. Erdoğan ve Kitaroviç, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik açıklamasına dair soruya, “Meclis Başkanımızın Anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini, kendi düşüncelerini ortaya koymuştur. Şahsımla ilgiliyse benim başbakanlığımın basından itibaren bu konudaki düşüncelerim bellidir. Mısır’da yaptığım konuşma bu konuda çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin de programında açık net yer almaktadır. Buradaki gerçek şudur, devlet tüm inanç gruplarına, inançlarını yaşama hususunda eşit mesafededir. Laiklik budur. Partimizi kurduğumuz zaman tüm dünyadaki laik sistemleri inceleyerek, Anglo-Sakson laiklik, Kara Avrupası laiklik anlayışı bütün bunları inceleyerek bizler partimizin bu konudaki anlayışını programımıza yerleştirdik. Cumhurbaşkanlığı adaylığımda da cumhurbaşkanlığımla ilgili beyannamenin içinde bunlar var. Bu konuda Türkiye’de bu müzakere bence ülkemizin gündemini çok farklı yerlere çekme gayretinden başka bir şey değildir” yanıtını verdi.
“MÜLTECİ SORUNUNDA BİZLER ELİMİZDEN GELEN BÜTÜN GAYRETİ GÖSTERDİK”
Erdoğan, mülteci sorunu ile ilgili soruya ise şu cevabı verdi:
“Mülteci sorununa gelince bu konuyla ilgili Türkiye olarak bizler elimizden gelen bütün gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Hatta Azerbaycan’da bugün söyledim. Bizler varil bombaları altında yaşam mücadelesi veren insanların Türkiye’ye sığınmaları karşısında onlara kapılarımızı kapatmadık, bundan sonra da kapatamayız. Batı’nın da bu konuda çok daha farklı anlayış içinde, olumlu anlayış içinde olmayı insani ve vicdani bir görev olarak telakki ediyorum. AB üyesi ülkelerle olan bu konudaki müzakerelerin süratle bir dayanışmayı, Türkiye’ye çok daha farklı desteğin verilmesinin gereğini açıkça ifade etmek istiyorum.”
“HEDEF 1 MİLYAR DOLARI YAKALAMAK OLMALI”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinde Grabar-Kitaroviç ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Aramızdaki ticari ilişkileri çok daha farklı bir şekilde arttırmaktan yanayız. Hedef 1 milyar doları yakalamak olmalı diye düşünüyorum. Şuan ki potansiyel her iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor” dedi.
Temaslarına değinen Erdoğan, yarın iş adamlarına hitap edeceklerini ifade ederek, “Bundan sonraki süreci güçlü bir şekilde tahkim edeceğimize inancım tamdır. 10 yıl önce Hırvatistan’a Başbakan olarak gelmiştim. Fakat 10 yıldan bu güne Hırvatistan’ın çok geliştiğini gördüm. Bu Hırvatistan’da farklı bir dinamizmin olduğunu gösteriyor. Hırvatistan’ın AB’ye girişi söz konusu, aynı zamanda NATO’ya girişi söz konusu. Bu süreçte de özellikle NATO ile giriş sürecinde Türkiye olarak bütün desteğimizi kendilerine verdik ve şuanda NATO’da birlikteyiz. Bir gerçeği vurgulamamda fayda var. Aramızdaki ticari ilişkileri çok daha farklı bir şekilde arttırmaktan yanayız. Hedef 1milyar doları yakalamak olmalı diye düşünüyorum. Şuan ki potansiyel her iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor. Ama bunu yansıtacak, gerçekleştirecek iradenin olduğunu zaten gerek İstanbul’daki görüşmelerimizde, gerekse burada yaptığımı görüşmelerde görüyorum. İş adamlarımız, 60 kadar girişimcimiz Hırvatistan’da yatırımları olan girişimcilerimizdir. Bu artarak da devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“BALKANLAR'DA ORTAK POLİTİKALAR GÜDECEĞİMİZİ BU GÖRÜŞMELERDE GÖRDÜM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, havayollarında ciddi bir Türkiye-Hırvatistan arasında hareketlenme olduğunu belirterek, “İnanıyorum ki haftanın her günü THY Hırvatistan’a bu seyahatleri arttıracaktır. Türkiye’de Hırvat turist sayısı 30 bini aşkın. Burada da arzumuz isteğimiz, gerek Türkiye’den Hırvatistan’a, gerekse Hırvatistan’dan Türkiye’ye olan turist sayısında bu artışın gelişmesi, hatta paket turizmi gerçekleştirmek de mümkün diye inanıyorum” açıklamasını yaptı.
Erdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Balkanlar'da ortak politikalar güdeceğimizi bu görüşmelerde gördüm. Dayanışma içinde Türkiye-Hırvatistan olarak bu adımları atmak ve bunu gerçekleştirmek Balkanlar'ın geleceği için çok çok önemli, Balkanlar'ın barışı için önemli diye düşünüyorum. Bu konuda Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek üçlü mekanizmasının çok daha güçlenerek yürütülmesinin de bu bölge ile ilgili olarak çok çok faydalı olacağını birlikte teyit ettik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’daki görevlerin özellikle NATO’da gözlemci üye dahil veya NATO’ya dahil edilecek ülkelerle ilgili bazı konuları da görüşme imkanının bulunduğunu kaydederek, “Terörle ilgili gelişmeleri aramızda görüştük. Sayın Cumhurbaşkanının özellikle Türkiye’nin terörle bölgede vermiş olduğu mücadeleye yaklaşımı bizleri memnun etti. Bundan dolayı kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Mülteciler konusunu değerlendirdik. Bu konuda Türkiye’nin bölgedeki aktif rolü ortadadır. Bu gelişmelerin Hırvatistan’ı endişelendirdiğini biliyoruz. Enerji, doğalgaz, TANAP hattı ile ilgili konuları aramızda görüşme imkanımız oldu” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, “İslam dininin kabulünün 100. yıl törenine davet edilmeyi şükran vesilesi olarak görüyorum. Bu vesile ile de burada TİKA aracılığı ile bazı adımları özellikle atmakta fayda mülahaza ediyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.