Erşahin: Mağduriyetlerin önüne ancak arabulucukla geçilebilinir
Mehmet Erşahin, zorlu ve çetin geçen bu dönemde mağduriyetlerin önüne arabuluculukla geçilebileceğini söyledi
Dünyada yaygın bir şekilde uygulanan Arabuluculuk sisteminin Türkiye’nin sıkıntı yaşadığı son dönemde hukukta önemli rol oynadığını anlatan merkezi Ankara’da bulunan Bağımsız Arabulucular Derneği (BADER) Başkan Yardımcısı Arabulucu Avukat Mehmet Erşahin, zorlu ve çetin geçen bu dönemde mağduriyetlerin önüne arabuluculukla geçilebileceğini söyledi. Arabuluculuk sisteminin hem zaman hem de masraf kaybına çözüm olduğunu kaydeden Erşahin, sistemin aynı zamanda yargının yükünü de hafiflettiğini dile getirdi.
ŞİRKET VE FİRMALAR ZOR GÜNLER GEÇİRDİ
Türkiye’nin yaşadığı global kaynaklı sıkıntıdan dolayı birçok şirket ve firmanın zor günler geçirdiğini ifade eden Erşahin, bundan dolayı hukuksal işlemlerin fazlalaştığını ve mahkemelerin yükünün arttığını söyledi. Bu dönemde ülkede yeni yeni bilinmeye başlanan arabuluculuk sisteminin önem kazandığını kaydeden Erşahin, sistemin zaman ve masraf kaybına çözüm olduğunu belirtti. Arabuluculuk sisteminin çok kısa sürede kimseyi mağdur etmeden sonuca ulaştığını ifade eden Erşahin, sistemin şirketleri ve firmaları uzun süren mahkeme süreçlerinden kurtardığını kaydetti.
EĞİTİMLER VERİYORUZ
Arabuluculuk sisteminin kusuruz işlemesi için BADER olarak avukatlara bilgilendirme ve yönlendirme konusunda eğitimler verdiklerini de anlatan Erşahin, aynı zamanda arabuluculuk sisteminin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Adalet Bakanlığı’na bağlı arabuluculuk ofislerinin adliyeler içinde yer aldığını dile getiren Erşahin, aynı zamanda serbest çalışan arabuluculuk merkezlerinin de olduğunu kaydetti. Vatandaşların çoğunun sistemi bilmediğini ve sistemin bilinirliğinin önemli olduğunu kaydeden Erşahin, sistemin yargının yükünü de hafiflettiği için de önem arz ettiğini söyledi.
Ekim 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan Zorunlu Arabuluculuk Yasası, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı. İlk önce işçi ile işveren uyuşmazlıklarında zorunlu hale gelen yasa, giderek hukukun tüm dallarında zorunlu olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.