Gıda etiketleri üzerindekiler hakkında bunları biliyor muydunuz?
Tarım ve Orman Bakanlığının web sitesinde yer alan “Bunları Biliyor muydunuz?” köşesinde, vatandaşların gıdalarla ilgili bilmesi gereken bilgiler sunuluyor. anadolugazete.com.tr olarak, bu bilgileri sizler için toparlamaya devam ediyoruz. Her gün üç soru ve üç cevap ile okuyucularımıza rehberlik ederek, merak edilenleri, bilinmesi gerekenleri haberleştiriyoruz.
ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK
Vatandaşları güvenilir gıda tüketmesi noktasında bilinçlendirmeye, onların doğru bildikleri yanlışlarını düzeltmeye kaldığımız yerden devam ediyoruz. Hemen hemen hepimiz her gün marketin yolunu tutuyor, ihtiyacımız olan paketli gıdaları sepetimize dolduruyoruz. Kimi zaman gıdaların üzerinde yazan etiketleri bilgimiz dahilinde kontrol ediyor kimi zaman da evimize gittiğimiz zaman bayatlamış gıdaları aldığımızı fark ediyoruz.
Daha bilinçli tüketiler olmak için bugün gıdaların üzerinde hangi etiketlerin bulunması, kısaltmaların ne anlama geldiği ve bu etiketler üzerinde hangi zorunlu bilgilerin yer alması gerektiğini sizler için araştırdık.
Bugün, Gıda etiketlerinde yer alan son tüketim tarihi (STT) ve tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ne anlama geliyor?, Gıda etiketlerinde yer alması gereken zorunlu bilgiler nelerdir? ve Gıda etiketlerinde ilave zorunlu bilgiler var mı? sorularına cevap arayacağız.
SON TÜKETİM TARİHİ (STT) VE TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ (TETT) NE ANLAMA GELİYOR?
Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir. Ayrıca mevzuat gereği Son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünlerin satışı mevzuat gereği yasaktır. Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirleniyor.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) geçmiş ürünler tat, koku, görünüş gibi bozulmaların olmaması koşulu ile piyasada bulunabilir. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş gıdaların insan tüketimine uygunluğu gıda işletmecilerinin sorumluluğunda olup Bakanlığımızca bu kapsamda da denetimler yapılıyor.
GIDA ETİKETLERİNDE YER ALMASI GEREKEN ZORUNLU BİLGİLER NELERDİR?
Gıdaların etiketlenmesine ilişkin kurallar, 26/1/2017 tarihli Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Bütün hazır ambalajlı gıdaların etiketinde aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur:
- Gıdanın adı,
- Bileşenler listesi,
- Alerjiye veya İntoleransa Neden Olan Belirli Madde veya Ürünler,
- Belirli bileşenlerin veya bileşen gruplarının miktarı,
- Gıdanın net miktarı,
- Tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi,
- Özel muhafaza ve/veya kullanım koşulları,
- Gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi,
- İşletme kayıt numarası veya tanımlama işareti,
- Menşe ülke,
- Kullanım bilgisi olmadığında gıdanın uygun şekilde tüketimi mümkün değilse, gıdanın kullanım talimatı,
- Hacmen yüzde 1,2’den fazla alkol içeren içeceklerde hacmen gerçek alkol derecesi,
- Parti Numarası,
- Beslenme bildirimi (Gıdanın 100 gramında veya 100 ml’sinde Enerji ve besin ögelerinin (Yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şekerler, tuz, protein) miktarı.)
GIDA ETİKETLERİNDE İLAVE ZORUNLU BİLGİLER VAR MI?
Gıda etiketlerinde zorunlu bilgilere ilave olarak üretim tekniği ve kullanılan gıda bileşenlerine göre aşağıdaki bilgilerin de etikette yer alması zorunludur.
- Belirli gazlar ile ambalajlanan gıdalar
- Tatlandırıcı içeren gıdalar
- Glisirhizinik asit veya glisirhizinik asidin amonyum tuzunu içeren gıdalar
- Yüksek miktarda kafein içeren gıdalar
- Bitkisel sterol, bitkisel sterol esteri, bitkisel stanol veya bitkisel stanol esteri ilave edilmiş gıdalar
- Bileşiminde etil alkol ve/veya alkollü içki bulunan gıdalar
- Domuzdan elde edilen madde içeren gıdalar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.