Hacamat Covid aşısının etkilerini geçirir mi? Hacamat aşıyı vücuttan atar mı? Hacamat biontech aşısının etkilerini geçirir mi?

Biontech aşısının ve Covid aşılarının etkilerini geçirdiği söylenen hacamat ile ilgili soru işaretleri var. Peki, Hacamat Covid aşısının etkilerini geçirir mi? Hacamat aşıyı vücuttan atar mı? Hacamat biontech aşısının etkilerini geçirir mi? İşte cevaplar.

Hacamat Covid aşısının etkilerini geçirir mi? Hacamat aşıyı vücuttan atar mı? Hacamat biontech aşısının etkilerini geçirir mi?
Yayınlanma:

Covid aşılarından sonra vatandaşlar hacamatın aşıyı vücuttan atıp atmadığını merak etmeye başladı. Söylentilere göre hacamat Biontech aşısını vücuttan atmak için kullanılan bir yöntem. Vatandaşlar bu söylentiler ışığında, Hacamat Covid aşısının etkilerini geçirir mi? Hacamat aşıyı vücuttan atar mı? Hacamat biontech aşısının etkilerini geçirir mi? sorularını sormaya başladı. İşte cevaplar...

HACAMAT COVİD AŞISININ ETKİLERİNİ GEÇİRİR Mİ? HACAMAT AŞIYI VÜCUTTAN ATAR MI? HACAMAT BİONTECH AŞISININ ETKİLERİNİ GEÇİRİR Mİ?

hacamatlar.jpg

Hacamat kan toplamak için lokal bir cilt vakumu oluşturmaya ve ardından ciltten az bir miktarda kan çekmek için yüzeysel deri insizyonlarıyla ikinci bir vakuma dayanan eski bir tıbbi teknik. Hacamat halk arasında en çok kas ağrılarını hafifletmek amacıyla kullanılıyor.

Bunun yanında, hacamatın ne kadar sağlıklı olduğu bilim dünyası tarafından hâlâ tartışılan bir durum. Birçok uzman konu hakkında tam anlamda yeterli araştırmanın olmadığını belirtse de kupanın kronik boyun veya sırt ağrısı için bir miktar rahatlama sağlayabileceğini ancak kanıtların kalitesinin kesin sonuçlar çıkarmak için çok sınırlı olduğunu vurguluyor.

2012 yılında yapılan ve PLOS One dergisinde Huijian Cao, Xun Li ve Jianping Liu tarafından yayımlanan "Hacamatın Verimliliğine Dair Güncellenmiş Bir Araştırma" başlıklı makale ise çoğunlukla hacamatın olumlu etkilerinin olduğunu gösteren bir makale olarak ortaya konulmaktadır. Söz konusu makalede, hacamatın birkaç tıbbi sorunu tedavi ettiğine dair bulgular ortaya konmuştur. Fakat araştırmacılar, bulgularının istisnasız her birinin çok yüksek miktarda istatistiki önyargı riski taşıdığını, dolayısıyla nihai bir cevap bulmanın mümkün olmadığını makalelerinde belirtmişlerdir.

hacamat-001.jpg

Hacamatın tıbbi olarak ne kadar işe yaradığı konusu tartışmalı olsa da hacamat yaptırmanın aşıyı çıkarabileceği Covid-19 salgınından önce de gündeme gelmişti. Salgında aşıyla ilgili yanlış bilgi dolaşımın artmasıyla hacamatın Covid-19 aşısı olanlarda aşıyı vücuttan atmak için kullanılabileceği iddiası da sosyal medya platformlarından kendine yer bulmaya başladı. USA Today’in yaptığı analizde Oxford Üniversitesi Hastanesinden Bulaşıcı Hastalıklar konusunda danışman doktor olan Dr. Maheshi Ramasamy aşının böyle bir yöntemle çıkarılmasının mümkün olmadığını aktarmış. Ramasamy, kupa çekmenin tıbbi bir prosedür olmadığını da ekleyerek aşıların kasın derinliklerine enjekte edildiğini ve bunların çıkarılmasını imkansız olduğunu vurguluyor. USA Today’ın iletişime geçtiği başka bir doktor olan Paul Offit ise, aşılanma sonrası sıvının vücuttaki hücrelere girdiğini ve daha sonra bir proteine dönüştürüldüğünü, bu yüzden tüm bu hücreleri yakalamanın mümkün olmadığını belirtmiş.

Türkiye’de tanınan doktorlardan Prof. Dr. Güner Sönmez ise konu hakkında, “Aşıyı bu şekilde vücuttan çıkarmanın imkanı yok. Mecburiyetten aşı olan insanların bir kısmının aşı olduktan sonra aşıyı çıkarmak için bazı gayretler içine girdiğini duyuyoruz” demişti. Sönmez ayrıca bir hastasıyla iletişime geçmiş ve aşı yaptıran kişilerin sonrasıda parayla sülük aldığı veya hacamat yaptırdığı, bu yol ile insanların dolandırıldığını belirtiyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.