Hava durumu pirinç fiyatlarını vurdu!

Olumsuz hava koşulları, pirinç piyasasında büyük bir etkiye yol açarak fiyatları 15 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Asya piyasasında Tayland beyaz pirinç fiyatları son zamanlarda ton başına 649 dolara yükseldi. Bu, nisan ayının başından bu yana 71 dolarlık bir artışı temsil ediyor.

Hava durumu pirinç fiyatlarını vurdu!
Yayınlanma:
Güncelleme:

BloombergHT'de yer alan habere göre, Asya piyasasında Tayland beyaz pirinç fiyatları yüzde 5 oranında artarak ton başına 649 dolara kadar yükseldi. Bu artış, Nisan ayının başından itibaren 71 dolarlık bir fiyat artışını ifade ediyor.

Pirinç, Asya ve Afrika'da milyarlarca insanın temel gıdası olarak büyük bir öneme sahip. Maliyetlerdeki artışlar, enflasyonist baskıları artırabilir ve temel gıda maddelerinin erişilebilirliğini olumsuz yönde etkileyebilir.

TEDARİK ZİNCİRİNDEKİ AKSAKLIKLAR VE İKLİM OLAYLARI

Olumsuz hava koşulları, Hindistan'ın ihracat kısıtlamaları ve El Niño'nun neden olduğu kuraklık gibi faktörlerin ardından, Brezilya'nın güneyinde meydana gelen sel felaketleri de pirinç tedarikini önemli ölçüde etkiledi. Bu durum, ticarette trafiği engelleyerek pirinç fiyatlarının yükselmesine katkıda bulundu.

Fitch Solutions'ın BMI biriminde Emtia Analisti Charles Hart, Brezilya'daki şiddetli sellerin fiyatları artırdığını belirtti. Brezilya'nın pirinç üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Rio Grande do Sul eyaletinin önümüzdeki haftalarda ciddi şekilde etkilenmesi bekleniyor. Hart, bu durumun yerli üretim ve ihraç edilebilir fazla stoklar konusunda ciddi endişelere neden olduğunu vurguladı. ABD Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre, Brezilya dünyanın dokuzuncu en büyük pirinç ihracatçısı konumunda bulunuyor.

YENİ MAHSUL ARZINDAKİ YAVAŞLAMA

Londra'daki Uluslararası Tahıl Konseyi Emtia Piyasası Analisti Peter Clubb ise Güneydoğu Asya'ya yönelik yeni mahsul arzındaki yavaşlamanın fiyatları artırdığını belirtti. Bu bölgedeki arz yavaşlaması, küresel pirinç piyasasında ek baskılar yaratarak fiyatların yükselmesine neden oldu.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.