Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik teklifi TBMM'de kabul edildi: Başıboş sokak köpekleri barınaklara alınacak
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.
Ankara, 24 Temmuz 2024 – Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.
Başıboş sokak köpekleri sorununa çözüm getirmeyi amaçlayan ve 17 maddeden oluşan teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde yer aldı. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda yapılan son toplantıda teklif kabul edilerek bir adım daha ileri taşındı.
BAŞIBOŞ SOKAK KÖPEKLERİ BARINAKLARA ALINACAK
AK Parti tarafından hazırlanan teklife göre, başıboş sokak köpekleri toplanacak ve barınaklara alınacak. Düzenlemeye göre, bu hayvanların kısırlaştırılması ve aşılarının yapılmasının ardından, sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakımları sağlanacak.
BELEDİYELER SORUMLU OLACAK
Teklif kapsamında, başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili yetki ve sorumluluk belediyelere verilecek. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Ayrıca, evcil hayvanlarını terk edenlere ve sahipsiz hayvan popülasyonunu artıranlara da cezalar kesilecek.
CEZAİ YAPTIRIMLAR
Teklife göre, sahiplendiği köpeği sokağa bırakan kişiler, hayvan başına 60 bin lira ceza ödeyecek.Köpekleri şehir dışındaki boş arazilere bırakan belediyeler veya derneklere ise hayvan başına 50 bin lira ceza uygulanacak.
"ÖTANAZİ" KELİMESİ ÇIKARILDI
Komisyon görüşmeleri sırasında verilen önerge ile teklif metninden "ötanazi" kelimesi çıkarıldı. Bunun yerine, “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9'uncu Maddesi’nin 3'üncü Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi metne eklendi.
YALNIZCA BAŞIBOŞ KÖPEKLER KAPSAMDA
Teklif, tüm hayvanları değil yalnızca başıboş köpekleri kapsayacak şekilde güncellendi. Bu önemli adım, Türkiye'de hayvan hakları konusunda uzun süredir tartışılan bir meseleye çözüm getirmeyi hedefliyor.
Kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda ne zaman görüşüleceği ise henüz netlik kazanmadı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.