Hem eğitim hem konut maliyeti katlandı: Öğrencilerin umudu 'yurt' sıralarında...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ağustosta en fazla fiyat artışı üniversite eğitiminde gerçekleşti. Yine, eylül ayı kira zam oranı da belli oldu.

Hem eğitim hem konut maliyeti katlandı: Öğrencilerin umudu 'yurt' sıralarında...
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, enflasyon, ağustosta aylık bazda yüzde 2,47 olurken yıllık bazda yüzde 51,97 olarak kaydedildi.

TÜFE'de aylık bazda en çok artış yüzde 11,34 ile eğitimde olurken onu yüzde 8,51 ile konut takip etti. Eylül ayı kira artış oranı ise yüzde 64,91 oldu.

ENFLASYON EĞİTİM MALİYETLERİNİ VURDU

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, okula başlama maliyetlerini 2019-2024 tarihleri arasında baz alarak, Ankara il örneğinde öğrencilerin ihtiyacı olan 137 kalem ürün üzerinden gerçekleştirdiği araştırmada, ortalama artışın yüzde 88,8 olduğunu açıkladı.

untitled-1.jpg

Üniversite eğitimindeki artışla birlikte kira artış oranındaki artışın farklı şehirlerde eğitim görecek olan öğrencileri zorlayacağını vurgulayan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, "Farklı bir kentte ev kiralamak neredeyse imkansız hale geldi. KYK yurtlarında yer bulmak da kolay olmuyor. Bu da öğrencilerimizi art niyetli tarikatların kurbanı haline getiriyor. Otobanlarda, çeşitli yerlerde Anadolu'dan gelen çocukları ele geçiriyorlar. Devletin, çocukların güvenliğini sağlayacak yurtların sayısını artırması ve sahip çıkması gerekmektedir." dedi.

"ÜNİVERSİTEDE ÇOCUK OKUTABİLMEK ÇOK DAHA ZOR BİR HALE GELDİ"

Kütük, "İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamakta bu kadar zorlanırken gelir ve gider arasındaki makasın giderek arttığı, asgari ücretin 17 bin lira olduğu bu dönemde eğitim maliyetleri, konaklama gideri velilerin bütçesinin çok üstünde. Üniversitede çocuk okutabilmek çok daha zor bir hale geldi." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.