Hiçbir başarı tesadüf değildir

Final Okulları Or-An Yerleşkesi Kurucusu Adem Aslan yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kala Anadolu Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

Hiçbir başarı tesadüf değildir
Yayınlanma:
Güncelleme:

RÖPORTAJ EYÜP KARA

Anadolu Gazetesi geleneksel hale gelen röportajlar köşesine bu hafta genç bir eğitimci Final Okulları Or-An Yerleşkesi Kurucusu Adem Aslan’ı konuk ettik. Adem Aslan ile hem eğitim sistemimizi konuştuk, hem de kurucusu olduğu Final Okulları’nın vizyonunu ve eğitime yaptığı katkıyı ele aldık.

Başarısı yurt dışında da tescillenen ve kurulduğu 1980 yılından bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştiren Final Eğitim Kurumları’nın başarısının tesadüf olmadığını anlatan Adem Aslan 2017-2018 yılı yeni eğitim döneminde hayata geçirecekleri Or-An Yerleşkesi’nin kapıların Anadolu Gazetesi’ne açtı. İşte Adem Aslan ile hem final okulları hem de eğitim sistemimiz üzerine yaptığımız röportajımız.

EYÜP KARA: Kurumunuzun tarihçesinden bahseder misiniz?

ADEM ASLAN: 1980’de başladı Final’in öyküsü. Anadolu’nun şirin bir kentinde 6 derslikle, 7 öğretmen ve 17 öğrenci ile… Final, kurulduğu günlerde inanıyordu “hiçbir başarının tesadüf olmadığına…” Bu mütevazı başlangıcın ciddi bir eğitim kervanına dönüşeceğine… Ülkenin dört bir yanında bir eğitim meşalesi tutuşturacağına… Türkiye’nin en ücra köşelerine kadar ulaşacağına… Bu inançla çıktı yola…

final-okullari-logo.jpg

23 OKULU BULUNUYOR

Bugün Final Okulları’nın ülkemizin dört bir yanında, KKTC’de ve Azerbaycan’da 200’ü aşkın dershane şubesi, 23 okulu ve 4 yayın evi bulunmakta. 100.000’leri aşan öğrencisi 10.000’e yakın öğretmeni, her hafta ülkemizin en ücra köşelerine kadar ulaşarak eğitimde fırsat eşitliği yaratan Final Dergileri ile devam ediyor başarı yolculuğuna.

ÖĞRENCİLERİMİZ ÜSTÜN BAŞARILAR GÖSTERDİLER

Final Okulları eğitim hizmetine “Hem yaşam, hem sınav başarısı” ilkesi ile 2006 yılında başladı. Yola Bursa’dan çıkan Final Okulları, daha sonra bu ilke doğrultusunda İstanbul, Ankara, Samsun, Diyarbakır, Adana, Erzurum, Elbistan, Batman, Sivas, Malatya, Denizli, Kayseri ve Bursa’da okullar kurdu. Final Okulları, Final’in 38 yıllık sınav başarısı geleneğinin mirasçısı ve takipçisidir. Final Okulları öğrencileri bu dönem içerisinde gerek lise hazırlık gerekse üniversite giriş sınavlarında üstün başarılar gösterdiler.

ETİK DEĞERLERLE BESLENEN BİR EĞİTİM KURUMUDUR

Final Okulları, yaşam başarısının ilköğretimden itibaren kazanılması gereken kişisel ve etik değerlerle beslendiğine inanan bir eğitim kurumu. Eğitim öğretim yılı boyunca gerçekleştirilen kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetler aracılığıyla tüm bu değerleri öğrencilere öğretmeye ve davranışlarla örneklemeye devam etti. Bu gelenek yeni açılacak tüm Final eğitim kurumlarında da devam edecek.

EYÜP KARA: Eğitim sisteminiz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Uyguladığınız belirli metotlar veya programlar var mı?

ADEM ASLAN: Özel Final Okulları’nda yürütülmekte olan öğrenen organizasyon çalışmalarında, Peter Senge ve Doğan Cüceloğlu tarafından tavsiye edilen “Öğrenen organizasyon/ Okul uygulama takımları” programını kullanmaktayız. Bu programda, öğrenen organizasyonun kavram, disiplin ve araçları somut projelerde kullanılarak; yani yaparak, yaşayarak öğrenilmesi ve kurum içi koçlar yetiştirilerek yayılımının sağlanması hedeflenmekte. Program, Peter Senge ile birlikte çalışmış ve çeşitli ülkelerde öğrenen organizasyon çalışmaları yürütmüş olan Evrim Çalkavur Durmuş ve Doğan Cüceloğlu ile birlikte çalışmalar yürüten, yaşayarak öğrenme uzmanı M. Yavuz Durmuş tarafından geliştirilmiştir. Öğrenen okul uygulama takımları projesi ile Öğrenen Organizasyon’un felsefesine hakim, araçlarını kullanabilen iyi takım oyuncusu, lider, inisiyatif sahibi, zamana duyarlı, çözüm üretici, sistem düşünürü, duygusal zekası yüksek, dünya toplumu karşısındaki sorumluluklarının farkında olan bireyler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

ARA SINIF ÖĞRENCİLERİ KİTAP TAŞIMAYACAK

Yeni eğitim döneminde yaklaşık olarak 9 saatlik bir ders programımız olacak. Öğrencilerimiz anadili İngilizce olan hocalar ile 12 saatlik İngilizce eğitimi ve anadili Almanca olan hocalar ile 2 saatlik Almanca eğitimi imkanına sahip olacaklar. Ara sınıf öğrencileri kitap taşımayacak, verdiğimiz ödevleri okulda yapacak. Ev için verilecek ödevler yaşam ile ilgili olacak. Odanı topladın mı, annene yardım ettin mi? şeklinde 20 dakikalık anne-baba ile birlikte yapılabilecek bir ödev vereceğiz.

HER ÇOCUK ÖZELDİR

Bunların yanı sıra “Her çocuk özeldir” anlayışı ile bireysel farklılıklardan yola çıkarak yeni eğitim-öğretim yılına Sağ Beyin-Sol Beyin Algılama modeli ile başlayacağız. Türkiye’de ilk kez Final Okulları Or-An yerleşkesinde kullanılacak olan model ile öğrencilerimizin sınıf içerisindeki öğrenim başarısını en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Sınıf düzeni öncesi uygulanacak modelde, öğrencinin algısına göre eğitim verilecek. Sağ beyin algısı yüksek olan öğrenciler sınıfların sağ bölümlerinde yer alırken sol beyin algısı yüksek olan öğrenciler sınıfların sol bölümlerinde yer alacak.

12. sınıfların sınavı çok önemli. Normal müfredat işlendiğinde çocuklara zaman kalmıyor. Bu yüzden öğrencilere ekstra TEOG dersleri ve YGS – LYS dersleri vereceğiz. Cumartesi günleri öğleye kadar ders yapacağız. Cumartesi ders yapıp hafta içi etkinlik yapacağız. TEOG- YGS - LYS sınavları öncesi yoğunlaştırılmış kurs ve kamplar yapacağız.

EYÜP KARA: Öğrenciler ve veliler neden sizin kurumunuzu tercih etmeli?

ADEM ASLAN: Aileden sonra en önemli eğitim kurumu tartışmasız okuldur. Okul aile gibi doğal bir kurum olmaktan öte belirli amaçları gerçekleştirmek üzere meydana gelmiş bir kurumdur. Okul aile eğitiminin tamamlayıcısı ve devamı niteliğindedir. Her çocuk özeldir anlayışını benimseyerek bunu çocuklarımıza hissettirmek her anne-babanın sorumluluğudur. Çocuklarımızın bireysel özellikleri göz önünde bulundurularak geleceği için sağlam adımlar atmalıyız. Bunu yaparken takibi bırakmamalıyız. Eğitim işini eğitim kurumlarına bırakarak çocuklarınız ile verimli zaman geçirmenizi tavsiye ederim. Yaşam ve sınav başarısını gerçekleştirmek tesadüflere bırakılamaz. Bu amaçla 38 yıllık deneyimimizle sizleri okulumuza bekliyoruz.

EYÜP KARA: 2017-2018 Eğitim yılı ve uzun vadeli hedeflerinizi paylaşır mısınız?

ADEM ASLAM: Eğitimde sıra dışılık bizim bariz özelliklerimizden. Ankara önümüzdeki yıllarda Özel Final Okulları’nın hayat ve sınav başarısı düsturunu çok sık duyacak ve bu okullar öğrencilerin diplomaları ile gurur duydukları okullar olacaktır. Yeni şubeler ile Ankara’nın her semti bu hizmet fırsatından faydalanacaktır. Şu an sınıflarımız 20 kişilik. Bu sınıfları 12 kişiye düşürmek ve her öğrenciye ayrı eğitim vermek istiyoruz.

EYÜP KARA: Başarılı öğrencilere burs veriyor musunuz?

ADEM ASLAN: Sene başında Seviye Belirleme Sınavları yapıyoruz. Periyodik olarak devam ettirdiğimiz bu sınavda öğrencinin gösterdiği başarıya göre burs veriyoruz. Belirli puan aralıkları belirliyoruz ve öğrencilerimize aldıkları puana göre %100, %75 gibi burs imkanları sağlıyoruz.

EYÜP KARA: Final okulları olarak akranlarına göre zeki öğrenciler için farklı bir eğitim veriyor musunuz?

ADEM ASLAN: Hayır öyle ayrı bir eğitim programı sunmuyoruz. Her öğrenciye kendi zirvesini yaşatmak istiyoruz. Sene başında yapacağımız seviye belirleme sınavları ile öğrencilerimizi sınıflarına yerleştirerek kendi bilgi düzeylerinde eğitim almalarını sağlıyoruz.

EYÜP KARA: Eğitim sektörüne 37 yıldır var oluşunuzun sırrını neye borçlusunuz?

ADEM ASLAM: izler eğitim sevdalısıyız. Bizlerin amacı, dünyamıza, ülkemize ve kentimize kendini bilen sorgulayan ve ders çıkartan, öneride bulunan, özgüveni yüksek, coşkusunu yitirmemiş, geleceği şimdiden okuyabilen, yüksek kardeşlik duyguları besleyebilen, barışa ve sevgiye inanan başarılı ve insan mutluluğunu temel alan bireyler yetiştirmek. Bu bilinçle bir araya gelmiş idari ve öğretmen kadromuz onları destekleyen personeller ile Atatürk ilke ve inkılapları çizgisinde ilerlemektedir. Final Kurumları, yayınları, dershaneleri ve okullarıyla 37 yıldır eğitime yön vermekte. Bu başarımız tamamen öğrencilerimizi ailemizin bir üyesi olarak görmemizdendir. Biz Final Okulları olarak ailemizin her üyesine kıymet veriyor ve onlar için çalışıyoruz. Bu çalışmaların karşılığında nazik ilgileriyle bizlere güvenen velilerimize sizler aracılığı ile teşekkür etmek isteriz.

EYÜP KARA: Yeni eğitim dönemi yakında başlıyor. Hazırlıklarınız nasıl gidiyor?

ADEM ASLAN: Hazırlıklarımızı tamamladık. Öğretmenlerimizle çok verimli bir seminer dönemi geçirdiğimizi düşünüyoruz. İyi bir kadro kurduk ve iyi bir aile olduk. Heyecanla öğrencilerimizin ders zillerinin çalmasını bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.