İşte konuşulan yeni asgari ücret! Erdoğan-Özel görüşmesinde ilk kez rakam telaffuz edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün CHP Genel Merkezi'nde Özgür Özel'i ziyaret etmesinin ardından kulislerde asgari ücret rakamları konuşulmaya başladı. İkili görüşmede CHP Lideri Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a temmuz ayı için yeni asgari ücret konusunda rakam vererek bir öneride bulunduğu iddia edildi.

İşte konuşulan yeni asgari ücret! Erdoğan-Özel görüşmesinde ilk kez rakam telaffuz edildi
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl aranın ardından dün CHP Genel Merkezi'ni ziyaret ederek Özgür Özel ile bir araya geldi. Ankara'da gözler de kameralar da CHP Genel Merkezi'ne çevrilmişti.

Erdoğan'ın görüşmesi öncesi CHP'de "özel" hazırlıklar vardı. Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan bayrak CHP Genel Merkezi'nde göndere çekildi. Sıcak ve olumlu başlayan ziyaret, Özgür Özel'in konuğu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı merdivenlerde karşılaması ve samimi pozlarıyla devam etti. CHP yönetimi, Erdoğan ve Özel görüşmesini bir nezaket ziyaretinden ziyade "çalışma ziyareti" olarak değerlendirdi. Bu nedenle görüşmenin ne kadar süreceği ve görüşmede ele alınan konu başlıkları, verilen mesajlar da bir hayli önem taşıdı.

18 yıl aranın ardından yapılan ziyarette CHP Lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a emekli maaşları başta olmak üzere, asgari ücret, ülkedeki mali tablo, staj ve çıraklık mağdurları, depremzedelerin durumu gibi birçok konuyu iletti.

chp-erdoggan.jpg

ÖZEL'İN DOSYASINDA NELER VARDI?

Özel'in Ankara'da yaptığı emekli mitingi, Rize'de yaptığı çay mitingi ve 14 Haziran'da Edirne'de yapacağı "Trakya Buğday Mitingi" de dosyasında yer aldı. Görüşmenin ardından ekonomi başlıklarının da yer aldığı bilgiler açıklanırken, gündeme önemli bir iddia atıldı.

Erdoğan-Özel görüşmesinde emeklilerin aylıklarının yanı sıra asgari ücretin de gündeme geldiğini açıklayan CHP Sözcüsü Deniz Yücel, "Genel Başkanımız, asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğini; en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini; üretim maliyetleri altında ezilen çay ve hububat üreticilerinin mağduriyetleri girecek şekilde düzenleme yapılması gerektiğini; atanmayan öğretmenleri; özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sorunları; staj ve çıraklık mağdurlarını; emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu ve 6 Şubat'ta çok büyük bir felaketle sarsılan depremzedelerin sona erecek olan kira yardımını da gündeme getirdi." ifadelerini kullanmıştı.

thumbs-b-c-906f422fbcaac73861df6d4d29ac6175.jpg

VEDAT IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücretle geçinmek zorunda kalan milyonlarca vatandaş, temmuz ayında asgari ücrete ara zam beklentisi içine girmişken; Erdoğan ve Özel görüşmesinde asgari ücret için rakam telaffuz edilip edilmediği merak konusu oldu.

Geçen haftaki AK Parti Grup Toplantısı'na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ekonomik büyümedeki verilerin olumlu seyrettiğini belirterek "Aralık ayındaki düşüncemiz neyse aynı şekilde devam ediyor. Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça güzel geliyor. Hiçbir ara zam gündemimizde yok." açıklamasında bulunmuştu.

turk-lirasi-depophotos-1565413.jpg

YENİ AGSARİ ÜCRETTE İLK KEZ RAKAM TELAFİ EDİLDİ

Haberler.com'un kulislere dayandırdığı iddiaya göre, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dünkü görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 17 bin lira olan mevcut asgari ücretin yapılması gereken ara zam ile 22 bin lira seviyesine çıkarılmasını önerdi. Bunun üzerine milyonlarca asgari ücretli, temmuz ayında hükümetin bir adım atıp atmayacağına ve bu konuda muhalefetin ne yapacağına odaklandı.

SON 10 YILLIK ASGARİ ÜCRET VE ENFLASYON NE DİYOR?

Son 10 yılık asgari ücret ve enflasyona bakıldığında büyük değişimler yaşandığı görülüyor. Asgari ücretin yıllara göre artmasına rağmen, enflasyonun hızlı yükselişi hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısını da beraberinde getirdi.

Son 10 yıllık asgari ücret artışına bakıldığında, 2014 Ocak asgari ücreti 846 TL iken, 2024 Ocak asgari ücreti 17 bin 2 lira seviyelerine yükseldi. Türkiye'deki enflasyon oranı 2014'te yüzde 12,3 iken, 2024 yüzde 75 seviyelerine yükseldi.

asgari-uceritn-yillara-gore-artisi.jpg

2014 yılında 1 dolar 2 TL iken, 2024 yılında ise 1 dolar 32 lira seviyelerinde işlem görüyor.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.