İzmir'deki elektrik çarpması faciasında ihmaller zinciri: Tüm detaylar belli oldu!

İzmir'de meydana gelen ve Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay'ın hayatını kaybetmesine yol açan elektrik kaçağı faciasıyla ilgili bilirkişi ön raporu tamamlandı.

İzmir'deki elektrik çarpması faciasında ihmaller zinciri: Tüm detaylar belli oldu!
Yayınlanma:

Raporda, elektrik kablolarının 60-80 cm derinlikte olması gerekirken olay yerinde yalnızca 15 cm derinlikte gömülü olduğu tespit edildi. Olayla ilgili olarak 29 kişi gözaltına alındı.

OLAYIN DETAYLARI VE GÖZALTILAR

İzmir'deki sağanak yağış sonrası oluşan elektrik kaçağı nedeniyle yaşanan trajedi üzerine başlatılan soruşturma hızla ilerliyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamasına göre, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ve GDZ Elektrik çalışanlarından oluşan 29 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrollerinin ardından İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine getirildi. Şüpheliler arasında İZSU Kanal Daire Başkanı B.K., GDZ Elektrik Ege Bölge Müdürü ve Operasyon Yetkilisi A.S. ile işletme yöneticisi K.A.F. gibi üst düzey yöneticiler de bulunuyor.

elektrik2.jpg

BİLİRKİŞİ RAPORU: İHMAL VE STANDARTLARA UYMAYAN KABLOLAMA

Olayla ilgili olarak bilirkişi tarafından hazırlanan ön raporda, elektrik kablolarının derinliğinin yönetmelik gereği 60-80 cm olması gerektiği, ancak olay yerinde bu derinliğin yalnızca 15 cm olduğu belirtildi. Kabloların bu kadar sığ bir derinlikte olması, ölümlere yol açan faz toprak arızasına neden oldu. Raporda, İZSU ve GDZ Elektrik'in ihmallerinin bu kazanın başlıca sebepleri arasında olduğu vurgulandı.

KURUMLAR ARASINDA SUÇLAMA YARIŞI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, olayla ilgili altyapı çalışmalarının elektrik kaçağıyla ilişkilendirilemeyeceğini belirtti. Belediyenin açıklamasında, İZSU'nun yağmur suyu ızgarası yapımı sırasında GDZ Elektrik gözlemcisinin de orada olduğu ve dağıtım şirketinin ızgaranın yanındaki elektrik hattında onarım yaptığı belirtildi. GDZ Elektrik ise iddiaları reddederek, altyapı çalışmaları sırasında şebekelerine zarar verildiğini ve 6 aydır bir arıza kaydı olmadığını açıkladı.

BÖLGE ESNAFININ TEPKİLERİ VE OLAY ANI

Sokakta iş yeri bulunan esnaf, elektrik kaçağı sorununun uzun yıllardır devam ettiğini ifade etti. Ahmet Güner, "Ekiplerin gelip burada çalışma yaptığını gördüm. Hayvanların buradan bağırarak, acı çekerek kaçtıklarını gördük. Olay olduktan sonra bir anda bütün ekipler sanki sihirli bir değnek varmış gibi çözdüler olayı" dedi.

Market çalışanı İsa Yaman ise aynı yerde kendisinin de üç kez elektrik akımına kapıldığını belirterek, olay günü yaşananları şöyle anlattı: "Olay günü 19.30 sıralarında dükkanı kapatmıştım. Bir arkadaş müdahale etti, kız suyun içine düştü. Yanındaki arkadaşı da onu kurtarayım derken o da çarpıldı, suyun içinden çıkamadı. Çevredekiler hortum yardımıyla çıkardı."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.