İzmir'in meşhur Şambalicisi Serdar Baba'nın lezzet dolu hikâyesi

Balkan kökenli şambali tatlısı aslında eski bir tatlı olup bazı bölgelerde ana evi, bazılarında şambala veya şam tatlısı olarak adlandırılır. 19. yüzyılın sonlarından itibaren İzmir ve Manisa'ya göç edenlerle birlikte bu bölgelere taşınmış olan bu lezzetin sırlarını ve hikâyesini İzmir'in ünlü Şambali Ustası Serdar Baba’dan dinleyelim…

İzmir'in meşhur Şambalicisi Serdar Baba'nın lezzet dolu hikâyesi
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

İzmir Urla, Sanat Sokağı'nda seyyar arabasında bu eşsiz lezzeti İzmirlilerin hizmetine sunan Şambali Ustası Serdar Baba, anadolugazete.com.tr’ye kendisine özgü tarifin inceliklerini sözlerini şu sözlerle anlattı:

“Herkesin kendi tarzında yaptığı şambali tatlısını ben pekmezsiz yapıyorum. İrmik veya diğer malzemeleri kullanıyorum. Köy sütü ve bol kaymaklı süt ile hazırladığım hamura biraz karbonat da ekliyorum. Ardından şerbetini pancar şekeri ve Gödence köyünden gelen doğal çiçek balı ile yapıyorum. Bu doğal ve gerçek malzemelere sevgimi de katıyorum. 2 yıldır özenerek yaptığım bu tatlıyı aşkla yaptığım için para kazanmaktan öteye geçmiş durumda. Bir kişinin beğenisini ve duasını almak maddiyattan çok daha kıymetli.” diyerek işine duyduğu sevgiyi vurguladı.

2-001.jpg

“BAŞKA ŞAMBALİ USTASI’NIN HİKÂYESİNDEN ETKİLENDİM”

Tatlı satışından elde ettiği kazancının bir kısmını da sokak hayvanlarını besleyerek yaşamını idame ettiren Serdar Baba, geçmişte ünlü sanatçıların aksesuarlarını yaptığı İstanbul'daki fabrikası iflas ettikten sonra İzmir'e yerleştiğini ve şambali tatlısına olan ilgisini keşfettiğini belirtti.

Serdar Baba, “Geçmiş yıllarda İzmir’in Sanat Sokağı’nda tanınan bir şambali ustasının hikayesinden etkilenerek, bu lezzeti geliştirmeye karar verdiğini ve bu süreçte esnafların teşviki ve güveniyle başarılı olduğunu aktardı. 70'li yıllarda bölgede tanınan bir Baki dayının, Sanat Sokağı'ndaki cami önünde şambali tatlısı sattığını duydum. Onun resmiyle karşılaşınca etkilendim, çevresindekilerden bilgi edindim. Baki dayının resmini paylaştığımda, herkesin ona duyduğu sevgi ve duaları gördüm. Para kazanmak ayrı, böyle içten dualar almak ise başka bir şeydi. Bu güzel olaydan ilham alarak, şambali tatlısını yapmaya ve başarmaya karar verdim.” dedi.

Serdar Baba, bu lezzet yolculuğunda insanların kalbinde iz bırakmanın ve güzel anılara sebep olmanın önemli olduğuna inanıyor. Ayrıca, kendi deyişiyle "İzmirliler candır, güzel Ankaralıları da İzmir'e bekliyoruz. Tatlıma gönül koydum, yolunuz düşerse size de ikram ederim." diyor.

Ramazan aylarında özellikle tercih edilen bu lezzet, İzmir sokaklarında tezgahlar kurularak da satılıyor.

Şambali Ustası Serdar Baba, her gün özenle hazırladığı tereyağlı şambali tatlısını İzmir halkına ve Türkiye'nin dört bir yanına kargoyla ulaştırıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.